Új vakcinát találtak a melanóma gyógyítására

2015. 04. 06.
Szerző: Szimpatika
A St. Louis-i Washington Egyetem kutatói személyre szabott vakcinával jó eredményeket értek három betegnél a bőrrák kezelésében. A melanóma, a bőrrák egyik súlyos formája adja az Egyesült Államokban évente diagnosztizált friss rákos esetek 5 százalékát, és ez az arány folyamatosan nő.
Tavaly 76 ezer új betegnél diagnosztizálták a melanómát, és tízezren haltak bele. A mostani vizsgálatban három olyan melanómás páciens vett részt, akiknél eltávolították a daganatot, de a rákos sejtek eljutottak a nyirokcsomókba, így valószínű, hogy kiújul náluk a betegség.



A kutatók elvégezték a tumorszövet génszekvenálását a három betegnél, majd összehasonlították az eredményeket a páciensek egészséges szövetmintáival, hogy meghatározzák a mutálódott fehérjéket, a rákos sejtekre jellemző egyedi neoantigéneket. Ezután számítógépes algoritmusok és laboratóriumi vizsgálatok segítségével határozták meg, hogy a neoantigének közül melyek válthatják ki a legkifejezettebb immunválaszt. Ezeket felhasználva készítették el a személyre szabott vakcinát. Megfigyelték, hogy a készítmény hatására megnőtt a sejtes immunválaszban fontos szerepet játszó T-limfociták száma; ezek semmisítik meg a rákos sejteket.

A kezelés során egyik betegnél sem tapasztaltak komoly mellékhatásokat. Gerald Linette, a Washington egyetem onkológusa, a tanulmány vezető szerzője szerint az előzetes vizsgálatok azt igazolják, hogy a vakcina igen erős immunválaszt vált ki. A kutatások alapján kidolgozható egy olyan immunterápia, amivel megelőzhető a melanóma kiújulása. Azt még nem tudni, hogy hosszú távon megőrzi-e hatékonyságát a készítmény.

Forrás: Index

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!