Összefüggést találtak a bőrrák és az autoimmun betegségek között

Forrás: MTI
A bőrrák és egy sor más autoimmunbetegség között találtak genetikai kapcsolatot ausztrál kutatók.

A Journal of Investigative Dermatology folyóiratban publikált tanulmányt az ausztrál QIMR Berghofer Orvosi Kutatóintézet tudósai készítették. Kutatásuk eredményei szerint a melanomában szenvedő emberek számos génben osztoznak az autoimmunbetegségben szenvedőkkel.

A genetikai kapcsolatot 36 ezer ember vizsgálatával mutatták ki, akiknek egy része melanomában szenved. A kutatás hét új, a betegséggel összefüggésbe hozható gént fedezett fel. Ezek közül többet olyan autoimmun betegségben szenvedő páciensben is megtaláltak, akik például reumás láztól vagy a cöliákiától szenvedtek.

Matthew Law, a tanulmány vezető szerzője rámutatott, a felfedezés azért jelentős, mivel feltárhatja azt a fiziológiát, amely hajlamossá teszi az embereket a bőrrák és az autoimmunbetegségek kialakulására, és elvezethet a jövőbeni kezelésekhez. A kutatás eredményei azért is fontosak, mert a rákhoz kapcsolódó géneket hordozó személyek célzottabb vizsgálatát szorgalmazza.

„Ausztráliában a melanoma szűrése nagyrészt eseti jellegű. Vagyis az ember vagy maga megy el a szűrésre, vagy véletlenül szűrik meg” – magyarázta, hozzátéve, hogy ha tudnák, hogy mely csoportoknál áll fenn a kockázat, testreszabottabb szűrőprogramot lehetne megvalósítani a válogatás nélküli szűrés helyett.

A melanoma a bőrrákos halálesetek több mint 80 százalékát okozza, és Ausztráliában a férfiak körében a második leggyakoribb rákos megbetegedés.

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!