Aggasztó: egyre több a fiatal cukorbeteg

2015. 03. 10.
Szerző: Szimpatika
Aggasztóan magas számú 1-es típusú cukorbetegségben szenvedő fiatalnál tapasztalták hosszú távú egészségi komplikációk, egyebek közt szem-, szív- és vesebetegség korai jeleit a brit szakemberek, akik szerint ugyanakkor jó hír, hogy a korosztály körében egyre inkább ellenőrzés alatt tartják a vércukorszintet.
A brit Királyi Gyermekgyógyászati és Gyermekegészségügyi Kollégium (RCPCH) Angliára és Walesre kiterjedően elemezte a cukorbetegséggel élő 25 éven aluli fiatalok adatait 2013-ra és 2014-re vonatkozóan.

Az eredmények szerint a 2012/2013-ban regisztrált 25 221-ről 2014-re 26 867-re nőtt a diabéteszes gyermekek és fiatalok száma. (Ez jóval több mint ezer új esetet jelent.)


Az érintetteknek azonban mindössze 16 százaléka esett át a vércukorszint ellenőrzését és az esetleges egészségi komplikációk megállapítását szolgáló évi hét szűrésen. Az állandóan magas vércukorszint komoly problémákhoz, egyebek közt szívbetegséghez és veseelégtelenséghez vezethet.

A szakemberek vizsgálata azt mutatta, hogy a fiatalok több mint 27 százalékának volt magas a vérnyomása, ami a szívbetegség szempontjából jelenthet kockázatot. A kutatók az alanyok mintegy hét százalékánál tapasztalták jövőbeli vesebetegség, és több mint 14 százalékuknál - idővel akár vakságot is eredményezhető - szembetegség korai jeleit. Ezen kívül a fiatalok több mint 25 százaléka bizonyult elhízottnak.

Az RCPCH illetékese, Justin Warner szerint ez volt az első alkalom, hogy sikerült adatokat gyűjteniük, és elemezniük a cukorbeteg fiataloknál jelentkező korai figyelmeztető jeleket, és az eredmények a vártnál magasabb számokat mutattak. "Vannak azonban jó hírek is: a vizsgálatból látszik, hogy a vércukorszintkontroll egyre javul Angliában és Walesben" - idézte a szakembert a BBC News.

Az 1-es típusú diabétesz gyakran gyermekkorban jelentkezik. A betegséget az okozza, hogy az immunrendszer a vércukorszintet szabályozó bétasejtek ellen fordul, elpusztítja őket. A diabétesz ezen típusa különbözik a jóval gyakoribb 2-es típusú cukorbetegségtől, amely jelentős részben az egészségtelen életmód következménye.

A tanulmány szerint a diabéteszes gyerekek és fiatalok 5 százalékának van 2-es típusú cukorbetegsége. E fiatalok közül sokan Anglia és Wales elmaradott területein élnek.

Forrás: MTI

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!