Herpeszvírus is növelheti a cukorbetegség kockázatát

Forrás: Pharma Online
A Diabetologia szaklapban megjelent tanulmány szerint a genitális herpesz növelheti a 2-es típusú cukorbetegség kialakulásának kockázatát – írja a Study Finds.

Németországi kutatók összefüggést találtak a 2-es herpes simplex vírus (HSV2) és a 2-es típusú cukorbetegség kialakulási kockázata között.

A tanulmány szerzői megjegyzik, hogy a HSV2 egyike annak a két herpeszvírusnak, amelyek növelhetik a cukorbetegség kialakulásának esélyét. A másik a citomegalovírus (CMV), egy gyakori vírus, amely minden korosztályban fertőzhet. Az új tanulmányban a kutatók azt vizsgálták, hogy a nyolc ismert herpeszvírus milyen hatással van a cukorbetegség kockázatára. A többi vizsgált törzs a herpes simplex vírus 1 (HSV1), a varicella-zoster vírus (VZV), az Epstein-Barr vírus (EBV) és a humán herpeszvírus (HHV) 6, 7 és 8 voltak.

Az eredmények azt mutatják, hogy a HSV2 és a CMV összefüggést mutatott a prediabétesz magasabb előfordulási arányával.

A HSV2-t hordozóknál 59 százalékkal nagyobb valószínűséggel alakult ki prediabétesz, mint azoknál, akiknél nem volt ilyen nemi szerveket érintő herpesz. A CMV-ben szenvedők 33 százalékkal nagyobb valószínűséggel váltak prediabéteszessé.

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!