Új vércukorszint-csökkentő mechanizmust fedeztek fel

Forrás: MedicalOnline
A San Diego székhelyű Salk Institute kutatói a Cell Metabolism folyóiratban megjelent cikkükben ismertették új, nagy jelentőségű tudományos eredményüket, melyben egy inzulinéhoz hasonló, de azzal párhuzamosan működő vércukorszint-csökkentő jelátviteli útvonalat írtak le.

Ugyanez a kutatócsoport már 2017-ben beszámolt arról, hogy az FGF1 hormon az inzulinhoz igen hasonló hatást fejt ki a szervezetben: ugyanúgy elnyomja a lipolízist, és ugyanúgy szabályozza a glükóztermelést.

Az is ismert volt, hogy az inzulin a lipolízis szuppresszióját a PDE3B enzim által beindított jelátviteli útvonalon keresztül hajtja végre, de a mostani vizsgálatban kiderült, hogy az FGF1 egy másik szignalizációs útvonalat használ: a PDE4-et.

Forrás: Matt Chesin/unsplash

A kutatók szerint kicsit ahhoz hasonló a helyzet, mint amikor egy gépkocsiban egyszerre két, egymástól független fékrendszer működik a biztonság érdekében, és a PDE4 útvonal új lehetőséget nyithat a cukorbetegség kezelésében. Különösen ígéretes, hogy az FGF1 állatkísérletekben képes volt tartós vércukorszint-csökkenést eredményezni inzulin-rezisztens egerek esetében.

Olvasna még a témában?

Szimpatika akció

Nyereményjátékok

Megfejtő

Kalandozzon velünk, legyen Ön is Megfejtő!

Kvíz

Olvassa el a Szimpatika magazint és válaszoljon a kérdésekre!

Tematikus kvíz

Böngésszen a honlap cikkei között és válaszoljon a kérdésekre!

Facebook játék

Egy könnyű kérdés – egy fantasztikus nyeremény

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!