Lenyűgöző fejlesztés: vizeletből világítás?

2015. 03. 09.
Szerző: Szimpatika
Vizeletből termel energiát egy brit diákok által tesztelt illemhely, amelyet hamarosan menekülttáborok kivilágítására alkalmazhatnak.
A fejlesztés a Nyugat-angliai Egyetem és az Oxfam globális segélyszervezet együttműködésének eredménye. Az eszköz élő mikrobákat hasznosít, amelyek a vizeletből táplálkoznak, és energiává alakítják azt. Az Oxfam tájékoztatása szervezet szerint az első ilyen illemhelyet hat hónapon belül állíthatják fel egy menekülttáborban.


"Ez a technológia teljesen környezetbarát, mivel nincs szükség fosszilis energiahordozókra, és olyan hulladékot használ fel eredményesen, amely bőségesen rendelkezésre fog állni" - mondta Ioannis Ieropoulos, a Bristoli Bioenergia Központ igazgatója, a különleges toalettet fejlesztő csapat vezetője.

A tudós hozzátette: egy mikrobiális üzemanyagcellát nagyjából 1 fontból (423 forintból) lehet előállítani, és a kísérlethez épített tesztverzió sem került többe 600 fontnál (254 ezer forintnál). "Ez komoly előny, hiszen ez a technológia, legalábbis elvben, örökkévaló" - hangsúlyozta.


Az illemhely prototípusát az egyetem diákönkormányzatának bárja közelében helyezték el, így a diákok könnyedén tesztelhették. Az eredmény szerint a kísérleti eszköz elegendő áramot termelt egy villanykörte számára.

Forrás: MTI

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!