Túlbecsülhetjük az atomenergiában rejlő lehetőségeket

Az atomenergiáról sok szakértő úgy véli, hogy a legjobb út lehet a szénsemlegesség eléréséhez.

Egy friss tanulmány alapján a megújuló energiaforrások, így a szél- és a napenergia jobb alternatívát kínálhatnak a fosszilis tüzelőanyagokkal szemben, mint az atomenergia. Benjamin Sovacool, a Sussexi Egyetem munkatársa és kollégái 123 ország 25 évnyi adatát elemezték.

Az eredmények azt mutatták, hogy az atomenergia bevezetése nem csökkentette annyival a nemzeti szén-dioxid-kibocsátást, mint a megújuló energiák használata. Az is kiderült, hogy a két energiatípus keverve nem igazán fér meg egymás mellett: az atomenergia rendszerint kiszorítja az egyéb alternatívákat.

Fontos kiemelni, hogy a csapat az 1999 és 2014 közötti információkat vizsgálta, így a legújabb technológiai megoldások hatásait nem tudták felmérni. Ez az atom- és a megújuló energia esetében is torzíthatta az eredményeket. Sovacool szerint ennek ellenére a bizonyítékok azt mutatják, hogy a két alternatíva közül előbbi kevésbé hatékony, a két út ráadásul nehezen kombinálható. A szakértő úgy véli, ez alapján érdemes elgondolkodni, mennyire is szükséges atomenergiába fektetni.

A kutatók elképzelhetőnek tartják, hogy az atomreaktorok teljes kizárásával a megújuló energia előnyei tovább növelhetőek. Andrew Stirling, a Sussexi Egyetem szakértője és a csapat tagja szerint eredményeik nemcsak azt mutatják, hogy az emisszió visszaszorításában az atomenergia kevésbé hatékony, hanem azt is, hogy a két stratégia közötti feszültség tovább nehezítheti a klímaváltozás elleni harcot.

Nem szabad megfeledkezni róla, hogy a megújuló energiát, illetve az atomenergiát pártoló kutatók közötti vita még nem zárult le. Sok neves szaktekintély továbbra is az atomreaktorok pártján áll, a két stratégiában rejlő lehetőségek alaposabb megismeréséhez további kutatásokra lesz szükség.

Forrás: ng.hu

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!