Óriási áttörés: idegekkel működő protézist ültettek be

2015. 02. 26.
Szerző: Szimpatika
A lábukból a karjukba átültetett idegekkel és izmokkal irányítható bionikus kezet kapott három sérült végtagú férfi Ausztriában.
A három páciens a világon elsőként esett át az orvosok által bionikus rekonstrukciónak nevezett eljáráson, amely magába foglalja az amputációt, az idegek és izmok átültetését, valamint az azok által küldött gyenge jelek felhasználásának megtanulását a kéz irányításához. A bionikus kezet kapott páciensek ez idáig elsődlegesen kézi beállítással irányították a művégtagot.

"Ha öt-hét évvel ezelőtt találkozom ezekkel a páciensekkel, megvontam volna a vállam, és azt mondtam volna nekik, hogy semmit sem tehetek értük" - mondta Oskar Aszmann, a Bécsi Orvostudományi Egyetem munkatársa, aki kollégáival együtt dolgozta ki az új eljárást. A szakember szerint néhány betegnél megoldás lehet a kézátültetés, ám ennek is megvannak a maga hátulütői, többek közt az, hogy a páciensnek élete végéig kilökődést gátló gyógyszert kell szednie.

Milorad Marinkovic egy üveget tart új bionikus kezével. (Fotó:hirado.hu/AFP)

A 30 éves Milorad Marinkovic egy több mint tíz évvel ezelőtti motorkerékpár-baleset óta nem tudta használni a jobb kezét, a bionikus művégtaggal azonban ma már képes megfogni egy szendvicset vagy egy üveg vizet. "El tudok dobni tárgyakat, de a labda elkapása nehezebben megy, mert a jobb kezem még mindig nem olyan gyors, mint az egészséges bal. Mégis majdnem olyan természetes a jobbom használata, mint a balé" - mondta a Bécsben dolgozó férfi, hozzátéve, hogy a protézissel persze nem érez semmit.

Simon Kay, aki elsőként hajtott végre kézátültetést Nagy-Britanniában, a tanulmányhoz írt kommentárjában kiemelte, hogy a bionikus kéznek mindig meglesz a maga korlátja, hiszen az emberi agy több ezer módon képes üzenetet küldeni a végtagnak, ám egy protézis ennyit képtelen feldolgozni.

Aszmann becslései szerint az új eljárás nagyjából 30 ezer euróba (9,2 millió forint) kerül. A szakember és munkatársai a The Lancet brit orvosi folyóirat internetes oldalán ismertették az általuk kezelt három férfi esetét.

Forrás: MTI

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!