Megállítható a hányásos-hasmenéses vírus

Szerző: Szimpatika
Az úgynevezett hideg plazmás fertőtlenítés hatásos a norovírus, a gyomor-bélhurut leggyakoribb okozója ellen - jelentették be német kutatók.
A hányást és hasmenést előidéző vírus a nagy óceánjárókon okozott fertőzések miatt vált hírhedtté. A világon évente előforduló több tízmillió esetnek ezek azonban csak a töredékét jelentik - idézte a BBC hírportálja a mBio című szaklapban megjelent tanulmányt.

Fotó: transforming-science.com
Azért bonyolult megakadályozni a norovírus-fertőzést, mert a kórokozó sokféle fertőtlenítő szernek ellenáll. A leghatásosabb a klóralapú fehérítő, de a kutatók keresik az alternatíváját.

A "hideg plazma" vagy az anyag "negyedik halmazállapota" ionizált gázmolekulákból áll, amelyek szobahőmérsékletűek. Ezek az ionok sokféle mikrobát elpusztítanak, az azonban eddig nem volt világos, mennyire tud elbánni a vírusokkal.

A Hannoveri Állatorvosi Egyetem kutatói Birte Ahlfeld és Günter Klein vezetésével egy német katonai bázison kitört norovírus-fertőzés kórokozóján vizsgálták azt, hogyan hat rá a hideg plazma. A kezelés a vírusrészecskék számát nagyjából huszad-ötvened részére csökkentette.

A vírusok azért pusztultak el, mert a hideg plazma igen ártalmas ionokból, úgynevezett reaktív nitrogén- és oxigénszármazékokból áll, amelyek erősen mikrobaölő hatásúak. A hidegplazma-generátorból, amely a környezet levegőjének elektromos terét használva állítja elő az ionokat, akár kézi eszközt is lehet tervezni, sőt egyes folyamatosan szennyeződő felületekbe be is lehet építeni.

"A norovírus terjedése a kulcsfontosságú pontokon akadályozható meg, ezek pedig, mint korábbi kutatásokból kiderült, olyan felületek, amelyek az emberek kezével, bőrével érintkeznek" - mondta Klein.

"A hideg plazmás fertőtlenítés vízmentes eljárás, alkalmazásához nem kell öblítés, ez csökkenti a vízfelhasználást, és előnyösebb olyankor, amikor folyamatosan kell fertőtleníteni, például futószalagnál" - vélték Brendan Niemira és David Kingsley, az USA mezőgazdasági minisztériumának élelmiszer-biztonsági szakértői, akik nem vettek részt a kutatásban.

Forrás: MTI

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!