Újfajta vírus terjed: halálos kimenetelű is lehet

Szerző: Szimpatika
Az új, SARS-szerű koronavírus veszélyére hívta fel az amerikai járványügyi és betegségmegelőzési központ az állami és helyi egészségügyi hatóságok figyelmét, hangsúlyozva, hogy a vírus okozta fertőzés halálos kimenetelű is lehet.
A fertőzés tünetei közé sorolják az akut légzőszervi megbetegedést, a lázat, a köhögést és a ziháló lélegzést. Feltételezik, hogy állat – egy tanulmány szerint denevér – lehet a forrása.


A CDC csütörtöki tájékoztatása szerint jóllehet a vírus a Közel-Keleten bukkant fel először, az azóta regisztrált esetek azt jelzik, hogy emberről emberre terjed, és Nagy-Britanniában már három megerősített fertőzés fordult elő.

Eddig világszerte 14 esetet jegyeztek fel, és a nyomukban fellépő betegségek 8 ember halálához vezettek. A vírus megtámadhatja a tüdőt, és ugyanolyan könnyen kikerüli az immunrendszert, mint a nátha vírusa. Ugyanúgy a koronavírusok családjába tartozik, mint a megfázást előidéző vírusok, illetve a súlyos akut emberi légzőszervi megbetegedést okozó SARS-vírus. (Utóbbi 2003-ban ütötte fel a fejét Kínában, és a világszerte nyolcezer embert fertőzött meg, akiknek egytizede meghalt.)

A kutatók még nem bizonyosak abban, honnan származik az új vírus. Feltételezik, hogy állat – egy tanulmány szerint denevér – lehet a forrása. Nem ismeretes a vírus valódi elterjedtsége sem az emberek körében, mivel az eddig észlelt 14 eset a legsúlyosabb volt, és lehetséges, hogy sokkal többen fertőződtek meg vele, csak enyhébb formában.

Az amerikai egészségügyi hatóság a fertőzés tünetei közé sorolta az akut légzőszervi megbetegedést, a lázat, a köhögést és a ziháló lélegzést. Az Amerikai Mikrobiológiai Társaság mBio című online folyóiratában korábban szakemberek azt közölték, hogy az immunrendszert erősítő szer, az interferon hatással van az új vírusra, ami megnyithatja a kezelés lehetőséget egy nagyméretű járvány esetén.

Forrás: MTI

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!