Örökzöld dilemma

2014. 12. 20.
Szerző: Szimpatika
A karácsony elmaradhatatlan kelléke a fenyőfa. Beszerzésük jellemzően a család férfitagjaira van bízva, akik a végeláthatatlan kínálatban már-már tudományos alapossággal kutatják a legjobbat, és addig nem nyughatnak, amíg azt meg nem találják. De mi történne akkor, ha környezettudatosan állnának neki a feladatnak?

Milyen fát érdemes venni? - tenné fel magának a kérdést a férfi, ami méltó az ünnephez, ugyanakkor a fenyőnél is zöldebb. Földlabdás? Vágott? Mű? Nehéz lenne csípőből rávágni a választ, hisz mindegyiknek van hátránya és előnye.

Tavaly a Szimpatika TV is utánajárt a kérdésnek. Mi erre jutottunk:

És lássuk az eltérő véleményeket, és a további érveket pro és kontra. Műfenyőt nem egy évre vesz az ember, főleg ha praktikus. Ezen a ponton képzeljünk el egy színes diagramot, amin évekkel később látható a megtérülés, majd veregessük meg saját vállunkat, hogy miattunk egy fenyőfa sem halt meg. De a műfenyők gyártása során kibocsátott káros anyagokkal a természet mikor birkózik meg?

A cserepes fenyők mellett a legfőbb érv, hogy az ünnepek végén vissza lehet szállítani a kereskedőnek, vagy ki lehet ültetni a kertbe, ahol azok továbbélnek. Ha visszavisszük, az mindjárt dupla üzemanyag használatot feltételez, ráadásul biztosak lehetünk abban, hogy a (műanyag) cserép egy kukában landol. Megfelelő gondoskodás hiányában ugyanis a drága földlabdás fenyők sokszor alig élik túl a karácsonyt, képesek elpusztulni még a lakás melegében vagy kiültetéskor.

Bármilyen furcsa, a kutatások azt mutatják, a vágott fenyőfa a lehető leghumánusabb és leginkább környezettudatos döntés. Az ilyen fenyőket Magyarországon kifejezetten erre a célra fenntartott területeken ültetik és nevelik, ezzel munkahelyeket teremtve gondozóknak, szállítóknak, kereskedőknek, miközben javítják a levegő minőségét. Aztán ha az utolsó szaloncukrot is kieszik a papírból a gyerekek, és lekerülnek a fáról a díszek, összegyűjtik ezeket, modern hőerőművekben elégetik, és az ebből nyert energiával fűtik pl. a lakótelepek lakásait.

A következő animáció ezt az oldalt mutatja be szemléletesen:

Nyakunkon az ünnep, kínálják magukat a lehetőségek, a fenyőfa kiválasztásánál járjon el mindenki okosan és zölden! A választék széles az igazi és a műfenyők területén is: a döntés pedig végső soron a vásárló kezében van.

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!