Vásároljunk és éljünk tudatosan!

Szerző: Szakszon Réka
Kellő odafigyeléssel nemcsak a környezetünket védhetjük, hanem a fűtésszámlánkat és a feleslegesen megvett karácsonyi ajándékok számát is csökkenthetjük. Haraszti Anikóval, a Tudatos Vásárlók Egyesületének munkatársával kis lépésekben történő életmódváltásról, fenntartható ajándékozásról és az otthon melegéről beszélgettünk.
Kit neveztek tudatos vásárlónak?

Tudatos vásárló az, aki egy termék vagy szolgáltatás vásárlása közben figyel arra, hogy az áru milyen összetevőkből készült, honnan származik, mennyi az ára, milyen a minősége. Emellett különös hangsúlyt fektet a termék környezeti jellemzőire is, valamint figyelembe veszi, etikus körülmények közt jött-e létre, és az előállítása, illetve szállítása mennyire ártalmas az egészségre.

Hogy válhat valakiből tudatos vásárló?

Az életmódváltás nehéz feladat, ezért kis lépéseket szoktunk javasolni kiinduló pontként. A vegyszereket, háztartási tisztítószereket, illetve kozmetikumokat mindenki sokkal szélesebb körben használja, mint gondolná. A kemikáliák számát lehet csökkenteni, széles a választék az alternatív termékekből, ártalmatlanabb, olcsó szerekkel ki lehet váltani a káros anyagokat, valamint számos természetbarát, natúr kozmetikumot vásárolhatunk. Ezen a területen viszonylag olcsón és egyszerűen lehet változtatni, nem igényel nagy beruházást.

A Tudatos Vásárlók Egyesületében milyen módszerekkel próbáljátok segíteni az életmódváltást?

Az egyesületünk 2002 óta működik. Az első években az volt a célunk, hogy megismertessük a hazai fogyasztókkal a tudatos vásárlás nézőpontjait, szemléletét, illetve megpróbáljuk ráébreszteni őket arra, hogy csökkenthető a fogyasztásunk, lehet környezetbarát módon élni, és biotermékeket vásárolni a boltokban. Kezdetben a figyelemfelhívás és a szemléletformálás volt a célunk. Öt-hat év után azonban azt tapasztaltuk, hogy nagyon népszerűek kezdtek lenni a környezetbarát témák különböző felületeken, sok szereplő lépett be erre a területre, az idea pedig egyre trendibbé vált.

Mi a jelenlegi célkitűzésetek?

Sokan elkötelezettek abban, hogy szeretnének környezettudatosabban élni, de az első lépést megtenni még mindig nehéz, ezért mostanában olyan projektekre próbálunk összpontosítani, amelyek a belső és külső akadályok leküzdésében segítenek. Az életmódváltás könnyebb lehet, ha csoportban történik, ezért indítottuk el az ÖkoKör nevű programunkat, ahol tíz alkalommal 10-12 fős csoportban különböző háztartással kapcsolatos környezeti témákat vesznek végig a tagok. Egymás ajánlására, a csoportvezető segítségével kipróbálhatják az alternatívákat, megnézhetik, hogy ma Magyarországon milyen lehetőségeik vannak, és hogy lehet ezeket beépíteni egy általános háztartás életébe. A külső tényezők alatt sorra vesszük, hol vannak olyan helyek, ahol olcsón beszerezhetőek a biotermékek, illetve megbeszéljük, melyek azok a környezetbarát alternatívák, amik valóban jó minőségűek, és nem a fogyasztók megtévesztésére épülnek. Mostanában tehát a gyakorlati megvalósulások felé irányítjuk a tevékenységünket, valamint a tevőleges kipróbálásra és a szokások rögzítésére helyezzük a hangsúlyt. Közösségi és helyi szinten az egyéni életmóddal foglalkozva szeretnénk segíteni a fenntarthatóság ügyét.

Mennyire tudjátok országos szintre kiterjeszteni a kezdeményezéseiteket?

Budapesten már hosszú ideje sok az érdeklődő és az alternatíva, de az utóbbi időben megpróbálunk eljutni vidékre is. Fontosnak tartjuk, hogy minél több ember hozzáférhessen a fenntartható alternatívákhoz olcsón és jó minőségben, ne csak egy szűk, elkötelezett réteg kiváltsága legyen ma minőségi, biotermékeket fogyasztani.

Mire érdemes figyelni a karácsonyi ajándékozásnál?

A karácsonnyal kapcsolatban két nagyobb irányra fektetjük a hangsúlyt. Az egyik, hogy az ünnep elsősorban a családról szól, nem a vásárlásról. Felnőtteknél nem kell feltétlenül a nagy ajándékokra koncentrálni, elegendő a kisgyerekeknek meglepetést okozni a csomagokkal. Az ajándék vásárlása helyett pedig érdemes szolgáltatatás vagy élmény adására helyezni a hangsúlyt. A felesleges tárgyak halmozását elkerülve, a szabadidő közös eltöltésével, családi vacsorával, koncert- vagy színházélménnyel is örömet szerezhetünk. A másik irány, amikor mégis ajándék vásárlása mellett döntünk. Ilyenkor előnyben részesíthetjük a kézműves termékeket, a különböző népművészeti vásárokat, vagy készíthetünk magunk is ajándékokat. Ha pedig boltban, számlával vásárolunk, akkor érdemes tisztázni, hogy a termék visszacserélhető-e.

A fűtési szezonban milyen takarékossági és környezettudatos megoldásokat javasoltok?

A nyugat-európai országokhoz képest Magyarországon az emberek nagyon szeretnek fűteni. Itthon általában 21-22 fok az ideálisnak tartott belső hőmérséklet, ami azonban nyugodtan levihető 19-20 fokra, és már ez is jelentősen csökkenti a fűtési számlánkat. A nyílászárók külső szigetelése nagyon fontos: a duplán rácsukható ajtó, a redőny vagy a spaletta lejjebb viheti a költségeket. De vannak olcsóbb megoldások is: a hőtartó fóliák, különböző fedőrétegek, valamint az ajtó vagy ablak alá terített vastagabb takarók. Fordulhatunk a hagyományos mini fűtőtestekhez is, és fontos, hogy jól öltözzünk fel otthon. A fűtést érdemes a nappalira koncentrálni, hiszen a hálószobában nem probléma, ha kicsit hidegebb, 18-19 fok van. A sütés, főzés során az ételekből felszálló gőzzel a konyha komoly hőkibocsátóvá válik, ezért figyeljünk arra, hogy ne legyen túlfűtve a helyiség.

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!