A téli depresszió tünetei

2014. 12. 13.
Szerző: Szimpatika
A téli depresszió egy szezonális depresszió, a sötét, téli hónapokban jelentkezik, ősszel kezdődik, és tavasszal véget ér. Elszenvedői erőtlenek, szomorúak, az édességek iránti étvágyuk fokozódik, emiatt súlygyarapodás is megfigyelhető. További tünet a nagy alvásigény, a csökkenő munkakedv és általában a lelkesedés alábbhagyása.
A szezonális depresszió, amilyen a téli depresszió is, ritkább, mint a depresszió más változatai. A legtöbb ember esetében, akik télen hangulati problémákkal küszködnek, nem valódi téli depresszióról van szó. A téli depresszió nőknél gyakoribb, mint férfiaknál. Gyerekeknél és fiataloknál is kialakulhat. A déli országokban ritkábban fordul elő. A Földközi-tenger régiójában alig ismerik ezt a betegséget, askandináv országokban viszont sokkal gyakoribb. A téli depressziónak jelentősen enyhébb, ártalmatlanabb változata is ismert, az ún. téli dysthymia/magyarul lehangoltság. A lehangoltság és a rosszkedv csak a sötét napokon jellemző, valódi depresszióról nem beszélhetünk.



Milyen tünetek utalnak még téli depresszióra?

Kiegyensúlyozatlanság, ingerültség, a szociális kapcsolatok és saját magunk elhanyagolása, fokozott alvásigény, reggeli fáradtságérzet. A panaszok súlyossága segít megkülönböztetni a valódi téli depressziót a téli dysthymiától. A téli depresszió érezhetően rányomja bélyegét a mindennapokra, a családi életre és a munkára. A valódi téli depresszióban szenvedők munkában nyújtott teljesítménye csökken. Extrém esetben a rendszeres munkarend sem tartható. Ilyen súlyos problémák a téli lehangoltság esetében nem jelentkeznek.

Mi okozza a téli depresszió kialakulását?

A téli depresszió oka a természetes fény hiánya, a nappalok rövidülése. Nagyon valószínű, hogy a szerotonin nevű neurotranszmitter alacsony szintje szerepet játszik a téli depresszió kialakulásában. A szerotonin egy kémiai hírvivő anyag, ami agyi jeleket továbbít. Az is azt bizonyítja, hogy a szerotoninszint csökkenésének szerepe van a téli depresszió kialakulásában, hogy a depresszió kezelését szolgáló gyógyszerek közül, amelyek emelik a szerotoninszintet, gyógyítják a téli depressziót.

Ha az agynak hiányzik a szerotonin, annak tipikus jele az édességek utáni mértéktelen sóvárgás. A cukor és a csokoládéban lévő bizonyos anyagok több szerotoninhoz juttatják az agysejteket.

A rövid és sötét téli napok hatással vannak a szem ideghártyájára, ezen keresztül közvetítik az idegsejtek a tobozmirigy (corpus pineale) számára a jeleket, télen a fényhiányra a tobozmirigy fokozott melatoninelválasztással reagál. Ez a hormon többek között az alvás-ébrenlét ritmus szabályozásáért felelős. A magas agyi meltoninszint hatására a belső óra kizökken a ritmusból. Az emberek ettől fáradtak, levertek és rossz hangulatúak lesznek.

Forrás: webbeteg.hu

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!