Magnézium: a depresszió ellenszere

2014. 10. 28.
Szerző: Szimpatika
Az ősszel jelentkező lehangoltság vagy az évről-évre visszatérő szezonális depresszió valós és komoly probléma. A nappalok rövidülésével jelentkező depresszió egyre elterjedtebb betegség, hátterében magnéziumhiány is állhat.
Magnéziumban gazdag táplálkozást folytatva megakadályozhatjuk a depresszív tünetek jelentkezését, illetve enyhíthetjük a panaszokat. Mindezt egy aktuális norvég kutatás eredményei is alátámasztják. A magnéziumhiány jele lehet, ha a munkahelyén nem tud koncentrálni, sport közben hirtelen izomgörcs lép fel, ideges, ingerlékeny és belső nyugtalanságot érez.

A magnézium (Mg) számos létfontosságú anyagcsere-folyamatban részt vesz a szervezetünkben, ezért nagyon fontos, hogy pótoljuk a szükséges magnéziumot. A sportosan aktív emberek, a várandós kismamák és a stresszes életmódúak magnéziumigénye megnövekedett.



Mivel a magnézium fontos szerepet tölt be az energia-anyagcserében, és szükséges az izomműködéshez, elsősorban a sportolóknak kell odafigyelniük a magnéziumban gazdag táplálkozásra. Izomgörcsök az edzések és a versenyek során optimális ásványi anyag- és folyadékellátottság mellett nem fordulhatnak elő. A magnézium több anyagcsere-folyamat fontos résztvevője, döntő szerepet játszik a szerotonin („boldogsághormon”) képződésében is. Egyre több tanulmány igazolja, hogy a magnéziumhiány hozzájárul neurológiai és pszichés betegségek kialakulásához. Mivel a magnézium szerepe szervezetünkben ilyen sokrétű, beláthatjuk, mennyire fontos, hogy biztosítsuk megfelelő magnéziumellátottságunkat odafigyelve a magnéziumban gazdag táplálkozásra és a magnéziumtartalmú ásványvizek fogyasztására.

Milyen élelmiszerek tartalmaznak magnéziumot? Egy átlagos aktivitású egészséges felnőtt napi igénye 350-400 mg magnézium. A diófélék, a földimogyoró, a teljes kiőrlésű gabonafélékből készült élelmiszerek, a hüvelyes zöldségek, a banán, a sovány húsok és az ásványvizek kiváló magnéziumforrások. Egy ásványvíz akkor tekinthető magnéziumban gazdagnak, ha egy liter legalább 50 mg magnéziumot tartalmaz. Az ásványvizekben található magnéziumot szervezetünk könnyen tudja hasznosítani.

Az ásványvizek fontos jellemzője a kalcium: magnézium arány is. Sportolók esetében a legjobb olyan ásványvizet fogyasztani, aminek kalcium: magnézium aránya 2:1. A depresszió és hangulati zavarok elkerülése érdekében, valamint az általános jó közérzet és teljesítőképesség megőrzéséhez gyakran szerepeljenek magnéziumban gazdag ételek az étrendben. A már említettek mellett a magnéziumigény fedezése érdemes még mangoldot, spenótot és egyéb zöld zöldségeket illetve halat is rendszeresen fogyasztani.

Forrás: WebBeteg

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!