Befolyásoljon a zenével!

2010. 09. 09.
Szerző: Szimpatika
A zene számos érzelmet közvetít, hallgatása közben változik a hangulatunk. Erre jöttek rá kutatók is, akik előírt zenét adnának a pácienseknek.

A Glasgow-i Caledonian Egyetem kutatói a pszichológia és audio eszközökkel vizsgálják, hogyan hat a zene az emberekre. A  zene dallamát, ritmusát, hangulatát vizsgálva azokon próbálnak segíteni, akik depresszióban szenvednek, vagy fájdalmaik vannak.

A kutatók meggyőződése szerint a zene képes befolyásolni a hangulatot, és szabályozni is lehet azt.

Dr. Don Knox audio-mérnök a kutatás vezetője szerint a zene szerkezete, a dallam és a hangáz mindig egyéni művet hoz létre, és ez befolyással van mindannyiunkra. És akkor még ott van a szöveg, ami szintén hat a pszichére. Ehhez kapcsolódnak szubjektív tényezők is. Mikor és hol hallotta valaki a számot, milyen lelki állapotban volt akkor, és miket társít hozzá.

A kutatást végzők célja, hogy matematikai modellt hozzanak létre, mellyel leképezhető a külnöböző érzelmek közlése.

Ha ez sikerül, akkor olyan programok születhetnek, melyek a zenéket hangulatuk alapján azonosítják. Ha ez létrejön akkor a zenével befolyásolni lehet, vagy akár üzeneteket közvetíteni. Néhány online zenebolt már most is szelektálja a műveket hangulatuk alapján.

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!