Miért rángatózik a szem?

2014. 10. 28.
Szerző: Szimpatika
A szem rángatózása a felső szemhéj ismétlődő, önkéntelen izomrángása, pislogása. Nem tudjuk pontosan, hogy mi okozhatja. Lehet teljesen ártalmatlan, de jelezhet súlyosabb problémákat is.
Szinte minden embernél kialakul legalább egyszer az életében a szemrángatózás. A legenyhébb formájában fájdalmatlan és ártalmatlan, viszonylag hamar elmúlik, de kellemetlen lehet, különösen akkor, ha a görcsök annyira erősek, hogy teljes összezáródásra késztetik a szemet. Néhány embernél a szemrángatózás több napon keresztül, napi több órán át tarthat. A legsúlyosabb formájában a szemrángatózás krónikussá válik, és állandósul a pislogás, hunyorgás.

Időnként a szem rángatózása egyéb egészségügyi problémák jele lehet, például blepharitiszé (szemhéjgyulladásé), szemszárazságé, kötőhártya-gyulladásé vagy fényérzékenységé. A legritkább esetekben a szemrángatózás idegrendszeri betegséget, például Parkinson-kórt vagy Tourette-szindrómát jelezhet.



Az enyhe szemrángatózás oka lehet fáradtság, alváshiány, stressz, vagy valamilyen serkentőszer (alkohol, cigaretta vagy koffein) használata. Emellett okozhatja a szemhéj vagy a szaruhártya sérülése, irritációja. A súlyosabb szemrángatózást ezek mellett a szél, az erős fény vagy a légszennyezettség is okozhatja, de a szakemberek szerint genetikai tényezők is szerepet játszanak a kialakulásában.

Bizonyos esetekben a görcsös összehúzódások nemcsak a szemet, hanem az egész arcot (pontosabban annak egyik oldalát) érinti, és például a száj körüli izmok is görcsösen összerándulhatnak.

Mikor forduljunk orvoshoz a szemrángatózással?

Akkor érdemes orvoshoz menni, ha a tünetek legalább egy hete tartanak, ha a görcsök annyira erősek, hogy az egész szemünk lezáródik, ha a görcsök nemcsak a szemünket, hanem az arc egyéb területeit is érintik. Szintén orvosi vizsgálatot igényel, ha a szem bepirosodik, bedagad vagy váladékozik. Forduljunk akkor is orvoshoz, ha a felső szemhéj lefittyed.

Az enyhébb szemrángatózás általában rövid időn belül magától elmúlik, de ha gyakran visszatér, akkor érdemes csökkenteni a koffein és az alkohol, illetve az elszívott cigaretták mennyiségét. Emellett természetesen érdemes minél stresszmentesebb életre törekedni.

Ha irritáció vagy gyulladás okozza a szemrángatózást, akkor elsősorban ezt kell gyógyítani, például szemcseppek segítségével. Egyéb esetekben botoxinjekciót javasolhatnak, ez ugyanis lebéníthatja az érintett izmokat. Végső esetben műtét lehet a megoldás, melynek során bizonyos izmokat, illetve idegeket eltávolítanak.

Forrás: HáziPatika

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!