Megváltoztatja agyunkat egy jó könyv

2014. 10. 22.
Szerző: Szimpatika
Egy kutatócsoport szerint a jó könyvek olvasása megváltoztatja az agyat: a katarzis hatása úgy módosítja az idegpályákat, mintha csakugyan megéltük volna az olvasottakat.

Egy kutatócsoport kísérlete azt igazolta, hogy a jó könyvek olvasása fizikailag is megváltoztatja az agyat. A kutatók megállapították, hogy a lebilincselő történetek ugyanúgy stimulálják az agy izommemóriáját, mintha az olvasottak csakugyan megtörténtek volna velük.

Gregory Berns, az atlantai Emory Egyetem idegkutatója elmondta: azért végezték el a kísérletet, mert tudni akarták, hogy hatnak a történetek az agyra – elvégre ezek néha olyan mértékben befolyásolják az olvasót, hogy az életét is megváltoztathatják.

A kutatók szerint olvasás közben olyan, a fizikai érzékeléssel és a mozgásért felelős agyterülettel összefüggő idegrendszeri változások zajlanak az olvasóban, mintha csakugyan beleélné magát a főszereplő bőrébe. Berns megjegyezte: az eddig is világos volt, hogy egy jó regénytől valaki másnak a helyébe képzelhetjük magunkat, de ezúttal azt is megállapíthatták, hogy ennek biológiai nyomai is vannak.

A kutatásban 21 önkéntes vett részt; a kutatók velük Robert Harris regényét, a Pompejit olvastatták 19 napon át. Közben folyamatosan figyelték az olvasók agyában a neurológiai változásokat. Az olvasási periódus végén a résztvevőknek egy kvízt is ki kellett tölteniük, hogy ellenőrizzék, csakugyan elolvasták-e a könyvet.

A vizsgálati eredmények szerint az olvasás olyan változásokat eredményezett az agyfunkciókban, amik napokkal az olvasás befejezése után is megmaradtak. A kísérlet elsősorban azt a temporális lebenyt érintette, ami a nyelvi fogékonyságért is felel, de az olvasás fokozta a gondolat cselekvéssé formálásáért felelős agyfunkciókat is.

Berns szerint továbbra is kérdéses, hogy az idegrendszer elváltozásai meddig tartanak. Azt mindenesetre sokatmondónak tartja, hogy egy véletlenszerűen kiválasztott könyv ilyen hatást váltott ki az olvasókból – mert akkor milyen hatása lehet például a kedvenc könyvüknek?

Forrás: Index

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!