A bőr orvossága: az orbáncfűolaj

Szerző: Szimpatika
Az orbáncfű egyike a legismertebb gyógynövényeknek. Számos gyógyhatása nemcsak a felhasználók, de a kutatók figyelmét is felkeltette. Népszerűsége töretlen: a belőle készült teát sokan fogyasztják gyomorpanaszokra, nyugtatóként vagy immunerősítésre.

A növény virágos hajtásvégét gyűjtjük, abban van a hatóanyag. A szép, sárga, nagy bibés virágok szirmát megdörzsölve vöröses nedv festi meg kezünket: ez az egyik biztos ismérve annak, hogy valódi orbáncfűvel van dolgunk. Júniusban már lehet vágni, ha jó meleg a nyár, augusztusban így újra virágba borul, bár akkor már kisebb a terméshozam. A zöld növényt felvágva, megszárítva kapunk gyógyteának való füvet. A növény emellett frissen, zölden is felhasználható: ilyenkor tinktúra vagy olaj készíthető belőle. Az orbáncfű nyersen kerül a kukoricacsíra-olajba, amit aztán hamarosan pirosra színez. Átlátszó üvegben, napon kell érlelni néhány héten keresztül, az üveget naponta megforgatva, megrázogatva. Szűrés után a növényt ki kell préselni, és az olajat akár azonnal lehet is használni.

Gyógyhatásai

Felsorolni is sok, annyiféle gyógyhatása van. Napvédő olajként, napégésre, illetve bármilyen égésre használhatjuk. Az enyhén pirosra égett bőrt vékonyan bekenjük az olajjal, ami megszünteti a fájdalmat és gyorsítja a sebgyógyulást. Pajzsmirigy-alulműködésben szenvedők naponta dörzsöljék be a pajzsmirigyüket (a nyelőcső két oldalán, a nyak középső, alsó részén helyezkedik el), hogy serkentsék működését. Apró vágott sebeket is gyógyíthatunk orbáncolajjal. A nők életét megkeserítő narancsbőr szintén kezelhető vele. Bőrbetegségeket is gyógyít, jótékony hatása van a pikkelysömörre, ekcémára, kiütésekre. Rosacea, dermatitisz esetén gyulladásgátló, nyugtató hatása miatt használható. Kozmetikai célú felhasználása elsősorban a ránctalanítás. Férfiaknak borotválkozás után ajánljuk az igénybe vett bőr nyugtatására. Egy hiteles történet szerint a férj orbáncolaját használva a feleség észrevette, hogy az arcán levő ráncok kisimulnak.

Használata

Az olaj nehezen szívódik be a bőrbe, ezért enyhén be kell dörzsölni, majd a felesleget letörölni. Ha éjszakára használjuk, vékony vászonnal, gézzel takarjuk be az érintett testrészt, hogy ne piszkolja be a ruhát, ágyneműt.


Forrás: Gyorgytea.hu

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!