Az apróbojtorján

Szerző: Szimpatika
A párlófű (Agrimonia) nemzetség a rózsafélék (Rosaceae) családjába tartozik. A közönséges párlófű, azaz apróbojtorján virágzata sárga szirmú virágok alkotta füzér, csészelevelei alatt horgas csúcsú serték vannak. Az érett terméseket vadállatok terjesztik azáltal, hogy beleakadnak szőrükbe a serték. Évelő.

Közönséges párlófű (Agrimonia eupatoria L.)

15-100 cm magas, évelő növény. Egyéb elnevezései: apróbojtorján, patikapárlófű, agrárnyom, királynéasszony káposztája, Szent Pál füve, hattyúfű, körömfű, koldustetű. Európa-szerte elterjedt növény, a napos, száraz helyeket, pl. mezőket, út- és erdőszéleket kedveli. Egy ógörög monda szerint Mithridatész Eupator király fedezte fel a növény gyógyhatását, latin neve innen származik. Már az ókori Egyiptomban ismerték és egészen a középkorig tisztelték mágikus erejét.

Jellemzői

Levelei összetettek, páratlanul szárnyaltak. Az aranysárga szirmok rendszerint ép csúcsúak, a vacokkehely majdnem a tövéig barázdált. A szár szőrzete hosszabb és rövidebb szőrökből áll. Júniustól októberig virágzik.

 

Gyógyászati felhasználása

A drogot (Agrimoniae herba) a növény szárított, virágos, föld feletti része szolgáltatja. Jellegzetes, enyhe szaga és összehúzó, kesernyés íze van.

Tartalomanyagai: fő hatóanyaga a cserzőanyag (10%), valamint a kovasav (10-12%), továbbá flavonoidok, keserűanyagok, nyálka és illóolaj.

Gyógytulajdonságai: összehúzó, epeműködést szabályzó és epehajtó, étvágyjavító, vizelethajtó, antibiotikus és gyulladásgátló hatású.

Gyógyászati alkalmazása: belsőleg vastagbélgyulladás, hasmenés esetén alkalmazzák, ilyenkor négyóránként kell itatni a beteggel a teát. Fertőző hasmenésnél is igen hatékony, mivel helyileg úgy hat, mint az antibiotikum. Gyulladásnál mérsékli a gyulladást és egyben a kórokozókra is hat. Gyomorfekélynél is nagyon hatásos.

Felhasználási módok:

Teakészítés: 1 púpozott apróbojtorjánt adunk 1/4 liter vízhez, felforraljuk, majd rövid ideig állni hagyjuk.
Teakeverék májpanaszok esetén: apróbojtorjánt, közönséges galajt, szagosmügét 1:1 arányban összekeverünk, ebből 1 púpozott teáskanálnyit adunk 1/4 liter vízhez, felforraljuk, majd rövid ideig állni hagyjuk.

Fürdőhöz: teljes fürdőhöz 200 gramm szükséges.

Naponta két csésze teát is megihatunk belőle. Mindenkinek megérné a fáradságot, ha évente egyszer-kétszer apróbojtorján-főzettel készített gyógyfürdőt venne. Összehúzó hatása miatt és gyógyító alkotórészei révén egyike a legértékesebb gyógynövényeinknek.

Dr. Schierbaum írja: „Naponta háromszor egy csésze tea gyógyítja a szívnagyobbodást, gyomor- és béltágulatokat és tüdőtágulást, továbbá a vesebántalmakat és hólyagpanaszokat, ha a teát kúraszerűen alkalmazzuk. Visszértágulat és altesti fekély gyógyításához az apróbojtorján-kenőcs javallt. Májbántalom esetén teakeveréket ajánlunk: 100 gramm apróbojtorján, 100 gramm galaj és 100 gramm szagosmüge kell hozzá. Ebből naponta egy csészével kell meginni éhgyomorra, majd napközben kettővel, kortyonként.”

 

Forrás: https://www.egeszsegtukor.hu/

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!