Egy sokoldalú gyógynövény: a pitypang

Pitypang, kutyatej, gyermekláncfű vagy kikirics - bármilyen néven is ismerjük, az egyik leghasznosabb gyógynövényről van szó, amelyet érdemes minél több területen hasznosítanunk.
Bár sokféle néven emlegetik, mindannyian ismerjük: gyermekként koszorút fontunk belőle, vagy egy fújással szélnek eresztettük különleges bóbitáját – ez a pitypang vagy gyermekláncfű, és bár kevésbé ismert tény, de a leghasznosabb gyógynövények közé tartozik.
 
Minden része fogyasztható, ásványi anyagokban és vitaminokban gazdag. Tartalmaz A-, B-, C- és D-vitaminokat, vasat, kalciumot, káliumot, cinket, magnéziumot és foszfort is. A legjobb hatás elérése érdekében leveleit virágzás előtt, szárát és virágát virágzáskor ajánlott fogyasztani,
míg gyökere minden időszakban felhasználható. Fiatal leveleit és a bimbókezdeményeket saláták alapanyagaként is használhatjuk, de készíthetünk belőle főzeléket is.
 
 
A szárított levélből vagy főzött gyökérből készült gyógytea hatékony máj- és veseproblémák esetén, vértisztító hatású, oldja a koleszterint. Serkentően hat a hasnyálmirigy működésére, ami elősegíti az inzulin termelődését, így cukorbetegeknek is ajánlott a fogyasztása. Segíti az emésztést, vizelethajtó, ami gátolja a vesekő kialakulását, kedvezően hat a vérnyomásra, hatékony húgyúti fertőzés, de még fogyókúra esetén is.
 
Külsőleg alkalmazva a pitypang tejnedve fertőtlenít, elősegíti a bőrfertőzések gyógyulását, alkalmazható pattanások és ekcéma visszaszorítására, szeplők elhalványítására, de ránctalanító hatása is ismert. A gyökeréből készített főzet borogatásként hatékony fájó ízületek, köszvény és reumás panaszok esetén.

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!