Borsmenta – a gyógynövények királynője

Forrás: MATE
A mentafajokat több mint kétezer éve használja az emberiség. A borsmentát viszont csak 250 éve. Mégis napjainkban e fajnak van a legnagyobb gazdasági és gyógyászati jelentősége. Felhasználása rendkívül széleskörű. Nagy mennyiségben használja a korszerű gyógyászat, az élelmiszeripar, valamint a kozmetikai ipar egyaránt.

A MATE szakértőjének segítségével ismerjük meg közelebbről ezt a különleges gyógynövényt, amelyet 2024-ben az év gyógynövényének választott a Magyar Gyógyszertudományi Társaság Gyógynövény Szakosztálya.

A Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem Kertészettudományi Intézetéhez tartozó Gyógy-és Aromanövények Tanszékének docense, Dr. Tavaszi-Sárosi Szilvia és munkatársai több éve foglalkoznak különböző eredetű mentaállományok fenntartásával, több mint negyven szabadföldi parcellán.

Envato Elements

A borsmenta természetes előfordulása nem ismert. Mai ismereteink szerint Angliából származik, de egyes szerzők szerint a Távol-Keleten alakult ki.

A jelenleg hazánkban termesztett populációk angol eredetűek. A borsmenta két másik mentafaj kereszteződésével létrejött úgynevezett fajhibrid, szülővonalai a vízi menta és a fodormenta.

A termesztésben a borsmenta két eltérő formája terjedt el, az egyik a fekete vagy vörös menta, a másik a fehér vagy zöld menta. A borsmenta a nemzetségre jellemzően lágyszárú, földalatti módosult hajtásokkal áttelelő, évelő növényfaj.

A borsmenta levelének és illóolajának fő hatóanyaga a mentol, amely fokozza a nyál- és epetermelést, gyenge görcsoldó és gyulladáscsökkentő, enyhe helyi érzéstelenítő, hűsítő, antiszeptikus hatású.

Envato Elements

Az olaját a felső emésztőszervi traktus rendellenessége, epeképződés hiánya, légzőszervi megbetegedések, köhögés, megfázás esetén javasolják. Külsőleg alkalmazható reumatikus fájdalmak, bőrviszketés, csalánkiütés kezelésére.

Érdekes tény, hogy a borsmenta esetében egyre változatosabb illóolaj-összetételű fajták közül válogathatunk. A nemesített fajták között „csokoládé”, „citrom”, „gyömbér” és „levendula” illatú növényekkel is találkozhatunk.

A bosmenta tea pozitív hatásai

A borsmenta leveleiből készített tea rengeteg egészségügyi problémára nyújt természetes gyógymódot. 

  1. Megszünteti a fejfájást A borsmenta természetes fájdalomcsillapítóként és izomlazítóként működik, így könnyen megszüntethetők vele különböző típusú fejfájások. A borsmentában található mentol serkenti a véráramlást, amely kellemes hűsítő érzéssel társul, ennek köszönhetően nem csak a fejfájást, de az egyéb fájdalmakat is hatékonyan csökkenthetjük vele. 

  2. Csökkenti a stresszt Egy csésze borsmenta tea kiváló választás lehet, ha úgy érezzük túl sok stressz gyülemlett fel bennünk. Természetes nyugtató hatásának köszönhetően segít ellazulni testileg és lelkileg egyaránt. Csökkenti a vérnyomást és a testhőmérsékletet, aminek köszönhetően sokkal könnyebben szabadulhatunk meg a bennünk rejlő feszültségtől. 

Envato Elements

  1. Enyhíti az arcüreggyulladást A borsmenta antibakteriális, vírusölő és gyulladás-csökkentő hatásának köszönhetően remek megoldás lehet arcüreggyulladás kezelésére. A mentol segít felszabadítani a légutakat, megkönnyítve ezzel a légzésünket. Izomlazító hatásának köszönhetően pedig segít a torok és a mellkas izmainak ellazulásában, ezáltal csökkentve a nátha és az influenza különböző tüneteit, mint például a köhögést. 

  2. Segít a fogyásban A natúr borsmenta tea ízesítés nélkül teljesen kalóriamentes, így diéta során ajánlatos a különböző üdítőitalok helyett fogyasztani. A benne található összetevők pedig segítenek étvágyunk szabályozásában és megakadályoz minket attól, hogy egy-egy étkezés során túl együk magunkat, ezzel megelőzhetjük az elhízást. 

  3. Javítja az emésztést A borsmenta tea egy valóságos csodaszerként alkalmazható a különböző emésztési panaszokra. Fogyasztása segíthet megszüntetni a székrekedést, a puffadást vagy a hasi görcsöket. Rendszeres fogyasztása pedig akár az IBS tüneteit is enyhítheti. A gyomorban fellépő gyulladások kezelésére bizonyítottan alkalmazható. 

  4. Erősíti az immunrendszert A borsmentában rengeteg antioxidáns található, amely segít erősebbé tenni immunrendszerünk. A borsmenta tea továbbá nagy mennyiségben tartalmaz B-vitaminokat, kalciumot, nátriumot, foszfort, káliumot és magnéziumot. Ezek a tápanyagok segítenek a betegségek legyőzésében és hosszútávon hozzájárulnak szervezetünk egészséges működéséhez.

Envato Elements

  1. Frissíti a leheletet A kellemetlen lehellet okozói a szánkban található különböző baktériumok. A borsmenta tea antibakteriális hatásának köszönhetően elpusztítja a kellemetlen szájszagot okozó baktériumokat, a mentol pedig biztosítja a kellemesebb illatú leheletet. 

  2. Minőségibb alvást biztosít A borsmenta tea nem tartalmaz koffeint, így nyugodtan ihatjuk a napnak bármelyik szakaszában. Elalvás előtt fogyasztva lazító, nyugtató hatásának köszönhetően könnyebben és gyorsabban merülhetünk álomba. A rendszeres álmatlanságban szenvedők számára kimondottan javasolt a tea rendszeres fogyasztása, különösen az esti órákban. 

 

Borítókép:Envato Elements

 

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!