Cukorbetegeknél kiemelten fontos az érszűkület szűrése

2014. 07. 01.
Szerző: Szimpatika
A cukorbetegség önmagában is veszélyes és kezelést igénylő betegség, mely számtalan szövődménnyel jár. Ezek közé tartozik az érszűkület is, mely még inkább rontja az illető állapotát és további súlyos kockázatokat jelent.

Dr. Kósa Éva, a Trombózisközpont angiológus főorvosa megosztotta velünk, miért veszélyes különösen ez az állapot a cukorbetegekre, és mit lehet tenni ellene.

Az érszűkület gyakori szövődmény

Cukorbetegség esetén a lábon jelentkező érszűkület igen gyakori szövődmény, mivel a nagy és a kis erek egyaránt károsodnak a nem megfelelő inzulin- és vércukorszint miatt. Inzulin hiányában ugyanis a sejtek nem tudják a cukrot hasznosítani, a vércukorszint megemelkedik, az általa kifejtett oxidatív károsodás hatására pedig az érfal sérül és tágulékonysága csökken.

A gond főleg kezeletlen vagy rosszul kezelt esetekben jelentkezik. Sajnos a diabéteszesek nagy részét veszélyeztetik az érproblémák, azonban ha rendszeresen részt vesznek a szűrővizsgálatokon, illetve ha már az első panaszok megjelenésekor szakemberhez fordulnak, az érszűkület sikeresen kezelhető, akár műtét nélkül is.

Bár cukorbetegség esetén gyakran az alsó végtagon alakul ki érszűkület, érdemes tudni, hogy a test bármely részén felléphet a probléma. Kezeletlen esetekben könnyen vezethet szívinfarktushoz, illetve stroke-hoz is: kutatások szerint az ezek miatt bekövetkezett halálesetek kétharmadáért-háromnegyedéért cukorbetegség miatti érrendszeri probléma volt a felelős.

Az érszűkület tünetei

„Bár az érszűkület kezdetben tünetmentes lehet, később azonban zsibbadás, fájdalom, hideg végtagok, esetleg üszkösödés hívja fel a figyelmet a problémára, így ezen esetekben mindenképp szakorvosi vizsgálat szükséges. A baj azonban az, hogy diabétesz esetén könnyen előfordulhat a végtagokban olyan idegkárosodás, ami szinte érzéketlenné teszi az adott testrészt, így a beteg nem biztos, hogy felfigyel ezekre a tünetekre. Ezért is fontos a rendszeres, lehetőleg félévenkénti szűrővizsgálat” – tanácsolja dr. Kósa Éva.

További tünetek, melyek érszűkületet jelezhetnek

Attól függően, hogy a test mely részén alakult ki érszűkület, a következő tünetek hívhatják fel a figyelmet a betegségre:

• Szédülés

• Szem- és fejfájás

• Látászavarok (pl. homályos látás)

• Mellkasi fájdalom

• Szívritmuszavar

• Fülzúgás

Fontos a rendszeres szűrés és kontroll

Diabéteszeseknél az alapbetegség szakszerű kezelésén kívül nagyon fontos a rendszeres angiológiai szűrővizsgálat (arteriográfia, UH, EKG) és kontroll, mivel esetükben lényegesen gyorsabban romlik az állapot, ami akár végtag-amputációhoz is vezethet.

Amennyiben érszűkület áll fenn, úgy az állapot pontos meghatározását követően személyre szabott kezelés szükséges, mely orvosi javallatra történhet gyógyszeres, BEMER-, illetve infúziós terápiával, valamint életmódorvoslással.

 

Forrás: Trombózisközpont

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!