Kinek ajánlott és kinek nem az aszpirin?

Szerző: Szimpatika
Az aszpirin szedése bevett kezelési forma a szívinfarktus és a stroke megelőzése céljából, viszont előfordulhat, hogy egyes betegeknél hatástalannak bizonyul. Prof. Blaskó György, a Trombózisközpont véralvadási specialistája az aszpirinrezisztencia-vizsgálat fontosságára hívja fel a figyelmet.

Mire jó az aszpirin?

Az aszpirinkezelés a 20. század közepétől bevált prevenciós mód az artériás trombózisnál, így az infarktus és stroke megelőzésének kedvelt eszköze. Ennek oka, hogy a készítményben található acetilsav gátolja egy olyan enzim (COX-1) működését, ami az ún. arachidonsav-anyagcserében a vérlemezkék összecsapódásáért, az ún. thromboxan A2 termeléséért felelős. Mivel ennek nagy szerepe van az artériás vérrögök kialakulásában, így ha az aszpirin gátolja a folyamatot, akkor a vérlemezke-dugó nem alakul ki. Így tehát nincs, ami elzárhatná az erekben a verőeres véráramlás útját, súlyos károkat és életveszélyes állapotot okozva ezzel.

Prof. Blaskó György szerint azonban fontos megemlíteni, hogy az aszpirinkezelés nem mindenkinél hatásos. Ennek oka, hogy vannak esetek, amikor az aszpirin nem gátolja a vérlemezkék összecsapódását – ilyenkor az aszpirin gátló hatását ellenőrizni kell, mert fennáll a „válaszadási képtelenség”, vagy más néven non-responsio jelensége. Ekkor aszpirinrezisztenciáról beszélünk, és kutatások szerint ez esetben jelentősen megnő a súlyosabb, gyakran halálos kimenetelű stroke és szívizominfarktus kialakulásának esélye. Annak pontos oka, hogy mitől alakul ki aszpirinrezisztencia, egyelőre még kérdéses. Feltehetően többek között a COX-1 túlműködése állhat a háttérben, de számos egyéb a magyarázat is lehetséges. Egy friss vizsgálatban megállapították, hogy gyakrabban alakul ki jelenlegi, illetve korábbi dohányosoknál, mivel a dohányzás fokozza a vérlemezkék összecsapódási képességét.

Ellenőriztesse, hatásos-e Önnél az aszpirinkezelés

Hogy megtudja, mennyire védi Önt az aszpirin a stroke vagy a szívinfarktus ellen, célszerű egy speciális laboratóriumi vizsgálatot elvégeztetni, tanácsolja prof. Blaskó György. Ehhez egy egyszerű vérvétel szükséges, mely után rövid időn belül kiderül az eredmény. A vizsgálat lényege, hogy a levett vért egy speciális készülékbe helyezik, majd figyelik, hogy a benne lévő cső miként záródik el az áramló vértől. Amennyiben aszpirinrezisztenciát igazolnak, úgy általában nem az aszpirinadag emelésével, hanem egy másik, szintén vérlemezke-összecsapódást gátló készítménnyel, a clopidogrellel való helyettesítést javasolják.

 

Forrás: Trombózisközpont

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!