Még egy nehezen felismerhető betegség

Szerző: Szimpatika
Az évekig tartó lappangási idő és a változatos tünetek miatt a fibromyalgia még ma is nehezen felismerhető betegség, kialakulásának oka egyelőre ismeretlen. Típusosan a középkorú nők betegsége: általában 25 és 40 év között jelenik meg.

„Húsz éve használatos a fibromyalgia elnevezés, de a tünetegyüttes természetesen régebb óta létezik – mondta dr. Hidasi Zoltán, neurológus-pszichiáter szakorvos. – Alapvetően reumatológiai betegségről, hiszen főleg izom-, csont- és ínfájdalmakkal fordulnak orvoshoz a betegek, de több neurológiai és pszichiátriai vonatkozása is van. Igazi multidiszciplináris betegség, a hatékony kezeléshez is több szakember együttműködése szükséges. Egyelőre az sem egyértelmű, hogy önálló betegségről van-e szó, ugyanis a patomechanizmusa, a kórélettani háttere nem tisztázott ennek a tünetegyüttesnek, inkább a klinikai képe, a panaszok összessége jellemző.”

A legismertebb tünete a testben szerteágazó izom- és ínfájdalom, egy izomlázszerű fájdalom, amit fokozott nyomási érzékenység, izommerevség kísérhet. A panaszok jelentősen megnehezítik a páciens hétköznapjait, munkaképességét. Több egyéb tünete is lehet a betegségnek, például fáradékonyság, alvászavar, hangulati panaszok, koncentrációzavar, fejfájás, szorongásos jelenségek. A páciensek általában sokáig mégsem tulajdonítanak különösebb jelentőséget ezeknek, inkább csak akkor, ha a panaszok tartósan, hosszú időn át fennállnak.

„A kialakulási mechanizmusában elsősorban idegrendszeri zavarok játszanak szerepet, főleg a fájdalom érzékelését, illetve a fájdalomérzés szabályozását érintő zavar. Lecsökken a fájdalomküszöb, és így olyan ingerek is fájdalmat okozhatnak, amelyek egészséges egyénben nem. Az idegrendszer érzékenységének a megváltozásával ez a fájdalomérzés önállósulhat, és krónikusan, kiváltó ok nélkül is meglévő fajdalomról lesz szó. Így a fibromyalgia a krónikusfájdalom-szindrómákhoz tartozik. Kialakulásának hátterében sokan felvetik a krónikus stresszt, tehát pszichoszomatikus betegségként is értékelhető” – magyarázza a szakember.

A kezelés a családorvosnál kezdődik, aki továbbirányíthatja a beteget a reumatológiára, ahol a diagnózis felállítása után megkezdik a gyógyszeres, illetve a nem gyógyszeres kezeléseket (például fizioterápia). Ezenkívül vannak pszichológiai, pszichiátriai jellegű kezelési módok is, mint a kognitív terápia, a relaxációs tréning, illetve különböző antidepresszívumokat, antiepileptikumokat is adhatnak, amelyek a fájdalom érzékelésére vannak hatással, befolyásolják az idegsejtek közötti információáramlást. A betegség gyógyítása lassú, időigényes folyamat, de a fibromyalgia kezelhető.


Forrás: https://www.medicalonline.hu/https://hetivalasz.hu/

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!