Egyre gyakoribb a fogerózió

2014. 04. 30.
Szerző: Szimpatika
A fogerózió éppen azokat érinti fokozottan, akik az egészséges életmód érdekében rendszeresen sok gyümölcsöt, gyümölcslevet és vitaminkészítményeket fogyasztanak. Ezek egyrészt valóban előnyösek, másrészt viszont kémiailag károsíthatják a fogakat – hívja fel a figyelmet dr. Tóth Zsuzsanna, a Semmelweis Egyetem Konzerváló Fogászati Klinika igazgatója.

„A fogerózió kémiai savhatásra bekövetkező fogkopás, ami elvékonyítja a fogzománcot, hasonlóan a hegycsúcson olvadni kezdő hóhoz – magyarázza a szakember. – Alig észrevehetően fogy és egyre simábbá, áttetszőbbé válik a zománcréteg. A betegek általában csak akkor veszik ezt észre, amikor már nagymértékű a károsodás, mivel ilyenkor érzékennyé válhatnak a fogak. Súlyos esetekben helyreállító beavatkozás is szükséges lehet (tömés, korona).” Dr. Tóth Zsuzsanna szerint félévente panasz nélkül is javasolt fogorvoshoz menni, éppen azért, mert amit a laikus még nem lát, azt a fogorvos kiszűri – legyen az akár rosszindulatú elváltozás, akár a népbetegségnek számító fogszuvasodás vagy ínygyulladás. Fogorvosi közreműködéssel lassítható az eróziós folyamat is. Olykor az erózió más, lappangó betegségre is felhívja a szakember figyelmét, és így lehetőség nyílik a korai kivizsgálásra és az idejében megkezdett gyógykezelésre is.

A savas hatást okozhatják savas ételek és italok (például gyümölcsök, különösen a citrusfélék, ecetet tartalmazó ételek, savas édességek, vitaminkészítmények, szénsavas üdítők, gyümölcslevek, energiaitalok, bor), de kiválthatja a gyomorsav maró hatása is (valamilyen betegség, pl. reflux vagy bulimia, anorexia esetén), illetve kialakulhat gyógyszerszedés, drogozás, alkoholizmus következményeként is. A sav által felmart fogfelszín először felpuhul, és ha ilyenkor mechanikus hatás is éri (pl. fogmosás vagy magok rágása), attól erősen kophat a zománcréteg.

Jelentősen gyorsítja a zománcréteg pusztulását a szénsavas üdítők rendszeres fogyasztása is. Az igazgató azt tapasztalja, hogy napjainkban egyre fiatalabb életkorban jelentkeznek a tünetek, és akár már a tejfogazatban is megjelenhet az erózió. Mindez összefügg a civilizált életmóddal és a jómóddal: szerinte a fiatalok egyre több szénsavas üdítőt fogyasztanak, többek közt ez lehet az oka, hogy egyre több serdülőnél találkoznak az erózióval.

Az erózió megelőzhető, lassítható a savas ételek, italok fogyasztásával kapcsolatos néhány szabály betartásával, a helyes fogmosási technika mellett.

TANÁCSOK:

- Savanyú ételt, italt (gyümölcsleveket) csak a főétkezések alkalmával fogyasszunk és ne tartogassuk a szájban, ne kortyolgassuk hosszan, hanem gyorsan nyeljük le. Esetleg használjunk szívószálat.

- A szénsavas üdítőitalok fogyasztása nem ajánlott.

- Az ételek és italok magas kalciumtartalma csökkenti az erozív hatást, ezért az ásványvíz fogyasztása nem káros.

- Étkezés végén magas kalciumtartalmú, semlegesítő hatású termék (sajt, tej) fogyasztása javasolt.

- Savas ételek és italok fogyasztása után fél órát vagy egy órát is érdemes várni a fogmosással, hogy a felpuhult külső réteget ne dörzsöljük le, legyen ideje a nyálból felvett kalcium és foszfor segítségével remineralizálódni, azaz visszakeményedni.

- A cukormentes rágógumi is semlegesíti a savhatást, mert fokozza a nyálelválasztást.

- Szájápoláshoz fluoridtartalmú, remineralizáló szájápoló szereket (fogkrém, szájvíz) érdemes használni.

- Fogmosáshoz kis fejű, puha sörtéjű fogkefét ajánlunk és kevésbé koptató hatású fogkrémet.

- A teljes fogfelszín megtisztítása a cél: a fogak közötti területekre fogselyem, fogköztisztító kefe használata is szükséges lehet (egyénenként változóan, fogorvos tanácsára).


Forrás: https://semmelweis.hu/

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!