„Fogatlan nemzet vagyunk”

2015. 03. 23.
Szerző: Szimpatika
Magyarország vezet a szájüregi rák miatti halálozásban, ezért fontos minden olyan rendezvény, amely a szájápolás fontosságára hívja fel a figyelmet – mondta Hermann Péter, a Magyar Orvosi Kamara (MOK) fogorvosi tagozatának elnöke Budapesten, a Semmelweis Egyetemen (SE), ahol pénteken több mint háromszáz résztvevővel magyar fogköztisztítási rekordot állítottak fel a szájápolás világnapja alkalmából.
Hermann Péter a rekordkísérlet előtt tartott sajtótájékoztatón elmondta: a tíz évvel ezelőtti országos, reprezentatív felmérésük adatai „elég lesújtóak”: a magyarok kétharmada kizárólag akkor megy fogorvoshoz, ha panasza van. Tizenkét százalékuk a kutatás felvételekor öt éve nem volt fogorvosi rendelőben, pedig a résztvevők 11 százalékánál kimutattak valamilyen szájnyálkahártya-eltérést. Az is kijelenthető – folytatta -, hogy „fogatlan nemzet vagyunk”: egy embernek átlagosan tíz foga hiányzik, és csak négyet pótolnak közülük.


Továbbá közismert tény, hogy Magyarország mind a nők, mind a férfiak körében vezet a szájüregi rák okozta halálozásban, ami azért is szomorú, mert a szájüregi szűrővizsgálat mindenki számára ingyenes – fogalmazott Hermann Péter. Kiemelte: a fogszuvasodások 75 százaléka a társadalom 25 százalékában fordul elő, és éppen ez a réteg kerüli el leginkább a rendelőket.

Hangsúlyozta: éppen ezért fontos minden olyan rendezvény, amely felhívja a figyelmet a szájüregi egészség fontosságára, hiszen fejleszteni kell a magyarok fogápolási kultúráját.

Török Krisztina, az Országos Egészségfejlesztési Intézet főigazgatója is méltatta a rendezvényt, kiemelve, hogy a résztvevő fogorvostan-hallgatók nemcsak azokra gondoltak, akik törődnek a fogaikkal, hanem azokra is, akik nem. Rendkívül fontos ez, tudva, hogy egy magyar kétévente átlagosan mindössze öt tubus fogkrémet és egy fogkefét használ el – tette hozzá.

Dóró Marianna, a Magyar Fogorvostan-hallgatók Egyesületének elnöke egész napos programsorozatukról beszélt, amelynek keretében hozzávetőlegesen 1500 emberrel vették fel a kapcsolatot a Kálvin téren, elmentek egy óvodába is, emellett a Semmelweis Egyetemen csaknem 300 embernél végeztek általános szájüregi, valamint rákszűrést.

A sajtóesemény után az SE elméleti tömbje előtt több mint háromszáz résztvevővel magyar fogköztisztítási rekordot állítottak fel.

Forrás: MTI

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!