Az élet fűszere – a fahéj jótékony hatásai

Szerző: Szimpatika
A fahéj nem csak tej vagy zabkása ízesítésére kiváló, hanem illatosításra is, és bárhol könnyen beszerezhető. Ennek a fakéregből készülő fűszernek rengeteg jótékony egészségügyi hatása is van. Sokféle fahéj kapható: a világ fahéjtermelésének 90%-a Dél-Indiából és Srí Lankáról származik, a fennmaradó 10%-ot pedig Madagaszkár, Vietnam és Kína szolgáltatják.

1. Véralvadásgátló (a benne található kumarinok miatt)

A legismertebb a Kínából származó fahéjfajta, ám a Srí Lanka-i a legjobb minőségű. Srí Lanka korábbi neve Ceylon, és az ún. ceyloni fahéj sokkal jobb, mint a cassiai fahéj. Utóbbinak magas a kumarintartalma, ami nem kívánatos, mivel ez az anyag nagy mennyiségben toxikus hatású lehet. A ceyloni fahéj kumarintartalma alacsony, fogyasztása segíthet megakadályozhatja a trombózis kialakulását. A kumarintartalom miatt a fahéj véralvadásgátló gyógyszerekkel (amik szintén kumarint tartalmaznak) nem jól kombinálható.

2. Antimikrobiális

A fahéjban található olajok meggátolják a különféle bakteriális és gombás fertőzések elterjedését. Nem csak az emberi szervezetben hatékony, de különféle ételek tartósítására is használható.

3. Agyműködést serkentő

Már csupán a fahéj illatától is javul központi idegrendszerünk működése. Jótékony hatással van a memóriára, a koncentrálóképességre, a felismerőképességre, és a szem funkcióit is javítja.

4. Egészségesebb bélrendszer, kevesebb szív- és érrendszeri probléma

A fahéj magas rosttartalommal rendelkezik és jó kalcium- és mangánforrás. A rostok és a kalcium eltávolítják az epesókat a szervezetből, amellyel megvédik a vastagbelet és csökkentik a bélrák kialakulásának kockázatát. A fahéj a koleszterinszintet is csökkenti, így a szív- és érrendszeri megbetegedések kockázata is csökken. A magas rostanyagnak köszönhetően a hasmenés és a székrekedés is meggátolható a segítségével.

5. A vércukorszint rendben tartása

A fahéj nagyon erős antioxidáns, így segít szinten tartani a vér glükózszintjét.

6. Melegítő hatás

Megfázás vagy nátha esetén mindenképp fogyasszon fahéjat, hiszen felmelegíti szervezetét és a baktériumok ellen is hatékonyan véd.


Forrás: https://drtihanyi.com/

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!