Legnépszerűbb termékek
Nincs találat
Legnépszerűbb cikkek
Nincs találat

A spirulina tápanyagtartalma és jótékony hatásai

Módosítva: 10/16/2025 Szerző: Szimpatika Forrás: Szimpatika 3 perc GyógynövényekTermészetgyógyászat

A spirulina alga (tudományosan: Arthrospira/Limnospira) egy kékeszöld, fonalas cianobaktérium, amelyet ipari mennyiségben termelnek, és szárítva táplálékkiegészítőként árulnak. Nagy mennyiségben tartalmaz fehérjéket és hasznos mikrotápanyagokat. A klinikai kísérletek alapján többféle jótékony hatását kimutatták, azaz nemcsak tápanyagforrásként hasznos, hanem bizonyos problémák kezelését is ki lehet egészíteni vele.

Egy kanálnyi spirulina por.

A spirulina alga tápanyagtartalma

Egy kanálnyi (7 gramm) spirulina por átlagos tápanyagtartalma a következő*:

  • Fehérje: ~4 g (ez nagyjából a napi ajánlott fehérjebevitel (50g) 8%-a
  • B-vitaminok:
    tiamin (B1) ~14%
    riboflavin (B2) ~20%
    niacin (B3) ~6%
  • Vas: a napi bevitel kb. 11%-a
    (megjegyzés: bár a vastartalom 100 g-ra vetítve magas, a felszívódás mértéke változó lehet).
  • Réz és egyéb ásványi anyagok: a spirulina réztartalma különösen magas lehet (egyes vizsgálatok alapján a napi rézbevitel akár 47%-át is tartalmazhatja, emellett magnéziumban is gazdag.

A spirulina emellett sok antioxidánst tartalmaz. A legfontosabb ezek közül a fikocianin nevű fehérje, aminek a kékeszöld színét is köszönheti. Emellett tartalmaz karotinoidokat, klorofillt, polifenolokat és antioxidáns hatású enzimeket is.

*A napi ajánlott beviteli értékek az USA-beli ajánlásokat tükrözik, vannak más adatokat feltünetető ajánlások is.

A spirulina alga hatása

A legfontosabb kérdés az, hogy a spirulina mire jó? A spirulina hatása kettős. Egyfelől magas fehérje- és mikrotápanyagtartalmának köszönhetően segít ezen tápanyagok bevitelében. Másfelől pedig antioxidánstartalmának köszönhetően jótékony hatást fejt ki egyes egészségügyi problémák esetén. Nézzük, melyek azok a hatásai, amelyeket tudományos vizsgálatokkal is alátámasztottak!

Javítja a vérzsírok (koleszterin, trigliceridek) értékeit

A metaanalízisek alapján a spirulina szedése javítja a vérzsírértékeket - csökkenti a LDL és a trigliceridek szintjét, a „jó koleszteriné”, azaz a HDL-ét pedig emeli.

Csökkenti a vérnyomásértékeket

A randomizált vizsgálatok összesített elemzéseiből az rajzolódik ki, hogy a napi grammtartományban (általában 2-6 g/nap), több hétig vagy hónapig szedett spirulina csökkenti a szisztolés és a diasztolés vérnyomást. Ez a hatás főleg azoknál markáns, akik magas vérnyomásban szenvednek vagy magas kardiovaszkuláris kockázattal rendelkeznek.

Antioxidáns és gyulladáscsökkentő hatása van

A spirulina fikocianint és más pigmenteket, valamint polifenolokat tartalmaz, amelyek antioxidánsként működnek, és csökkenthetik az oxidatív stressz és bizonyos gyulladásos markerek szintjét. Ezek a biokémiai hatások valószínűleg hozzájárulnak a spirulina jótékony hatásaihoz.

Egyéb hatások

A kutatások egy része azt találta, hogy a spirulina képes javítani bizonyos vércukorszint-szabályozási mutatókat, enyhíteni az  allergiás nátha tüneteit, valamint segíthet a vérszegénység egyes típusainak kezelésében és segítheti a regenerációt. Ezek a hatások azonban jellemzően kis mértékűek és még nincsenek kellően alátámasztva, azaz további kutatásokra van szükség.

A spirulina hatása tudományos szempontból is bizonyított.

Mennyire jelentős a spirulina hatása?

A vérzsírértékekre és a vérnyomásértékekre, valamint a gyulladásra kifejtett hatása az enyhe kategóriába tartozik, azaz jóval elmarad a gyógyszeres terápiák és az életmódi tényezők megváltoztatásának hatásától. Ezzel együtt jelentős annyira, hogy érdemes lehet étrendkiegészítőként szedni.

Spirulina vagy chlorella?

A chlorella alga a spirulinával szemben nem kékeszöld, hanem zöld. Általában több klorofillt, illetve kevesebb fitocianint és egyéb fehérjét tartalmaz.

Melyik jobb, a spirulina tabletta vagy a por?

A spirulina alga tabletta fő előnye, hogy ízetlen, így nem rendelkezik azzal a kesernyés, növényes ízzel, amit sokan nem szeretnek. Emellett az adagok is előre ki vannak mérve, és könnyebben szállítható, mint a por. A por előnye ezzel szemben az, hogy olcsóbb, rugalmasabban adagolható, és számos ételbe belekeverhető, például turmixokba vagy smoothiekba.

Biztonsági szempontok

A spirulina termékek egy része szennyezett lehet mikrocisztinnel, toxintermelő cianobaktériumokkal vagy nehézfémekkel. Ezért mindig olyan készítményt válasszunk, amelyet független labor vizsgált be, vagy amelyhez elérhetők nyilvános teszteredmények (Certificate of Analysis).

Vannak egészségügyi kockázatok és kitételek, amelyeket fontos megemlíteni:

  • A spirulina magas fenilalanin-tartalma miatt kerülendő fenilketonuriában (PKU) szenvedők számára.
  • Mivel nem végeztek alapos biztonságossági vizsgálatokat terhes vagy szoptató nőkre, illetve gyerekekre nézve, ezért esetükben javasolt az óvatosság, illetve az előzetes orvosi konzultáció. Nem bevizsgált termékek fogyasztása ezekben a csoportokban különösen kerülendő.
  • A spirulina stimulálhatja az immunrendszer működését, ezért autoimmun betegségben szenvedőknek vagy immunszupresszív kezelés alatt állóknak szintén ajánlott orvosi konzultáció a szedés megkezdése előtt.

Tekintse meg a Szimpatika spirulina készítményeit!