1. Véralvadásgátló (a benne található kumarinok miatt)
A legismertebb a Kínából származó fahéjfajta, ám a Srí Lanka-i a legjobb minőségű. Srí Lanka korábbi neve Ceylon, és az ún. ceyloni fahéj sokkal jobb, mint a cassiai fahéj. Utóbbinak magas a kumarintartalma, ami nem kívánatos, mivel ez az anyag nagy mennyiségben toxikus hatású lehet. A ceyloni fahéj kumarintartalma alacsony, fogyasztása segíthet megakadályozhatja a trombózis kialakulását. A kumarintartalom miatt a fahéj véralvadásgátló gyógyszerekkel (amik szintén kumarint tartalmaznak) nem jól kombinálható.
2. Antimikrobiális
A fahéjban található olajok meggátolják a különféle bakteriális és gombás fertőzések elterjedését. Nem csak az emberi szervezetben hatékony, de különféle ételek tartósítására is használható.
3. Agyműködést serkentő
Már csupán a fahéj illatától is javul központi idegrendszerünk működése. Jótékony hatással van a memóriára, a koncentrálóképességre, a felismerőképességre, és a szem funkcióit is javítja.
4. Egészségesebb bélrendszer, kevesebb szív- és érrendszeri probléma
A fahéj magas rosttartalommal rendelkezik és jó kalcium- és mangánforrás. A rostok és a kalcium eltávolítják az epesókat a szervezetből, amellyel megvédik a vastagbelet és csökkentik a bélrák kialakulásának kockázatát. A fahéj a koleszterinszintet is csökkenti, így a szív- és érrendszeri megbetegedések kockázata is csökken. A magas rostanyagnak köszönhetően a hasmenés és a székrekedés is meggátolható a segítségével.
5. A vércukorszint rendben tartása
A fahéj nagyon erős antioxidáns, így segít szinten tartani a vér glükózszintjét.
6. Melegítő hatás
Megfázás vagy nátha esetén mindenképp fogyasszon fahéjat, hiszen felmelegíti szervezetét és a baktériumok ellen is hatékonyan véd.
Forrás: https://drtihanyi.com/