Apró dudor a végbél mellett - aranyér vagy végbélrák?

2014. 04. 24.
Szerző: Szimpatika
Forrás: https://impulsermagazin.com/
Az aranyér tulajdonképpen egy visszérköteg, amely a végbélnyálkahártya alatt található. Az aranyérbetegség kellemetlen panaszokat okoz, és megfelelő kezelés nélkül a legsúlyosabb szövődmények is kialakulhatnak.

Nemcsak aranyérbetegség okozhat tüneteket, hanem a nyálkahártya gyulladása, kifekélyesedése, sőt a végbél daganatai is. A belső aranyerek szakorvosi vizsgálattal igazolhatók könnyen, míg a külső aranyerek a végbélnyílásnál tapintható és látható csomóként jelennek meg.

Kialakulása

Az aranyér oka lehet örökletes tényező, ami kötőszöveti gyengeséget jelent, illetve terhesség, szülés, székrekedés, sérv, elhízás vagy egyéb, szervi elváltozások. Okozhatja tartós állás vagy ülés, helytelen táplálkozás, de túlzott alkoholfogyasztás is. Az aranyérbetegség fő tünetei a vérzés, az égő, viszkető fájdalom, és duzzanat, feszülő csomó érezhető a záróizom külső részén is.

Kellemetlen tünetek

Székelési nehézségek miatt előfordulhat végbélvérzés és szűkület. A székelési nehézségek kellemetlen préseléssel, nyomásérzéssel járnak, és ha az aranyerek nem húzódnak vissza, váladékozást, nyálkahártya-irritáció miatti nedvedzést észlelhetünk. Ez a kellemetlen jelenség tehető felelőssé többek között az irritációért, viszketésért is. Az aranyeres csomók kizáródása komoly fájdalommal járhat és súlyos szövődményei lehetnek, kialakulhat duzzanat, gyulladás és hőemelkedés, rosszabb esetben pedig láz is. Ilyen esetben mielőbbi sebészeti ellátásra van szükség. A gyakori vérezgetés következtében krónikus vérszegénység alakulhat ki.

A vizsgálati eredmény

A vizsgálat minden esetben a végbéltájéki bőrterület megtekintésével kezdődik. A proktológiai vizsgálatot bal oldalfekvő helyzetben, a hashoz felhúzott térdekkel végzik. Kolonoszkópiával az egész vastagbéltraktus megtekinthető. Végbéltükrözéskor a végbél alsó 4-8 centiméterét vizsgálják, továbbá az aranyerek nagyságát, állapotát, illetve a vérzés intenzitását. A beosztás értékelése az aranyeres csomóknak a nagyságát és előesésének súlyosságát osztályozza. Ez a besorolás elsősorban nem a beteg panaszainak súlyosságát jelenti, hiszen kezdetben is tapasztalhatunk vérzést, ami egyéb panasszal nem jár együtt.

A másodfoknál az aranyerek nyomásfokozódása észlelhető elsősorban székelés esetén, de spontán visszahúzódnak. A harmadfokú aranyerek esetében a székeléskor előesett csomók visszahelyezése szükséges. A negyedfokú stádiumról az előesett, kizáródott aranyeres csomók esetén beszélünk.

Kezelés

A kezelésnél figyelembe kell venni az aranyerek stádiumát, illetve a beteg panaszainak súlyosságát. Első lépésként életmódbeli változtatásokat szükséges beiktatni. Meg kell előzni a székrekedést, ki kell alakítani a rendszeres székelést, ezáltal csökkenteni a székelési nehézségekkel járó problémákat. A rostbevitel növelése az előeséssel nem járó aranyerek esetében enyhíti a panaszokat. Az életmódbeli változtatások magukban foglalják a rendszeres testmozgást, a testsúly optimalizálását, a rendszeres székelési szokások kialakítását.

Számos készítmény áll rendelkezésre az aranyerek gyógyszeres kezelésére. A kúpok legtöbbször helyi fájdalomcsillapítást eredményeznek, enyhe érösszehúzókat vagy gyulladáscsökkentőket tartalmaznak. A különböző gyógynövény alapú, szárító és fertőtlenítő ülőfürdők átmenetileg csökkentik a tüneteket, de alapvetően nem befolyásolják a már kialakult és előrehaladott állapotú aranyerek kóros mechanizmusát. Azért sem szabad félvállról venni a panaszokat, mert a tünetek nem csak aranyeres megbetegedésre utalhatnak.

A végbél rákos megbetegedései is egészen hasonló tünetekkel járnak, ám korai stádiumban nagyon jól gyógyíthatók. Ahhoz azonban, hogy időben felismerjük a betegséget, érdemes évente szűrővizsgálatot végeztetni!


Forrás: https://impulsermagazin.com/

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!