Nem csak tüdőbetegség lehet a köhögés oka

Forrás: Tüdőközpont
Ha a köhögés csillapítása, a hurutoldás nem hoz megoldást, valamilyen egyéb kiváltó ok is lehet a háttérben. Dr. Potecz Györgyi tüdőgyógyász, allergológus, a Tüdőközpont főorvosa elmondta, hogy ilyen esetben a köhögés okai nem csak a tüdőt érintő, hanem akár fül-orr-gégészeti, gasztroenterológiai vagy kardiológiai betegségek is lehetnek.

Kezeletlen allergia

A köhögés okai elhúzódó, elhanyagolt allergiás tünetek is lehetnek. Ha a légúti allergia miatt kialakult orrnyálkahártya-gyulladást nem kezeljük, akkor akár krónikus orrmelléküreg-gyulladás is jelentkezhet. Ennek jellegzetes tünete a hátsó garatfali csorgás, amikor az orrváladék a garat irányába távozik. A betegek érezhetik is ezt, mintha valami állandóan ingerelné a garat, a torok környékét.

Emiatt – főként fekvő testhelyzetben – gyakori köhögés jelentkezhet. Ilyen esetben a köhögés csak az alapbetegség, jelen esetben az allergia kezelésével fog megszűnni. Természetesen más okból, pl. légúti fertőzés, fog eredetű arcüreggyulladás is okozhat hasonlót tüneteket köhögés szempontjából.

Köhögés okai: vérnyomáscsökkentő gyógyszerek

Érdemes a rendszeresen szedett gyógyszerek betegtájékoztatóját is elolvasni, ha gyakori köhögéstől szenvedünk. A köhögés okai lehetnek a vérnyomáscsökkentő készítmények is. Ez a mellékhatás egyáltalán nem ritka, megközelítőleg ötből egy embert érint. A köhögés hetekkel, de akár hónapokkal később is jelentkezhet azután, hogy elkezdtük szedni a gyógyszert. Ilyen esetben konzultáljunk a kezelőorvossal, megoldást a gyógyszer cseréje jelent.

Szívbetegséget is jelezhet!

Ha a köhögés jellemzően fekvő testhelyzetben, éjszaka jelentkezik, mellette egyéb tünet, például fáradékonyság, nehézlégzés, mellkasi panasz, bokadagadás is fennáll, akkor javasolt kardiológussal is konzultálni. Ilyen esetben a szívbetegséget kell kezelni a köhögés megszűnéséhez.

Gyomorproblémák

A köhögés okai az emésztéssel is összefügghetnek. Gyakori eltérés a reflux, a gyomorégés. Ilyenkor a savas gyomortartalom visszaáramlik a gyomorból, a garatot ingerli, torokfájást, köhögést, sőt akár orrmelléküreg-gyulladást is kiválthat, de hozzájárul az orrpolip kialakulásához és műtét utáni kiújulásához is. Ilyen esetben a köhögés megszűnéséhez a refluxot is kezelni kell.

Tüdőbetegségek is lehetnek a köhögés okai

Az éjszakai köhögést azért se bagatellizáljuk el, mert ez akár az asztma tünete is lehet. Ha emellett nehézlégzés és hangos, legtöbbször sípoló légzés is jelentkezik, mellkasi szorító érzéssel, akkor javasolt tüdőgyógyászt felkeresni. Az elhúzódó köhögés okainak kivizsgálása egyéb komoly betegségekre is fényt deríthet.

A háttérben állhat például krónikus hörghurut, COPD is, főleg dohányosok körében, amit azért kell mielőbb diagnosztizálni és kezelni, mert kezelés nélkül a tüdő funkciója folyamatosan romlik. A köhögés akut légúti fertőzés, pl. a tüdőgyulladás tünete is lehet, de akár tüdődaganatot is jelezhet.

Ez fog történni az orvosnál

A kivizsgálás első lépése a beszélgetés, melynek során az orvos minél több információt szerez a tünetekről, egyéb betegségekről, szedett gyógyszerekről. Ezután, az elmondottak függvényében különböző vizsgálatokra kerül sor. A köhögés okainak kivizsgálása során, a panaszok alapján, egyéntől függően készülhet allergiavizsgálat, mellkas CT, légzésfunkció és laborvizsgálatok.

Ha a tünetek vagy a vizsgálatok eredményei alapján indokolt, fül-orr-gégészeti vagy gasztroenterológiai vizsgálatra is sor kerülhet. Ezek eredményei alapján lehet megállapítani a diagnózist és a köhögés ellen szükséges kezelést.

Fontos!

Krónikus köhögés esetén a panaszok 8 hétnél hosszabb ideje fennállnak. Ilyen esetben mindenképp indokolt az orvosi kivizsgálás.

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!