Sportolni magas vérnyomással is kell

2014. 02. 14.
Szerző: Szimpatika
Az egészséges életmód egyik alappillére a rendszeres testmozgás, melynek végzése során, bár ideiglenesen, de megemelkedik a vérnyomás. Ez egy teljesen természetes folyamat, baj csak akkor van, ha az érték nem normalizálódik az edzés végeztével. A hipertónia és a sport kapcsolatáról dr. Kapocsi Judit tanárnő, a Trombózisközpont magasvérnyomás-specialistája beszélt.

A magas vérnyomás az egész világon folyamatosan szedi az áldozatait, hiszen kezelés hiányában olyan súlyos szövődményeket okoz, mint a stroke vagy a szívinfarktus. A hipertónia sikeres terápiájában nagy szerepe van a gyógyszeres kezelés mellett a testmozgásnak is, hiszen a megfelelő mennyiségű és minőségű sport 5-10 Hgmm-rel csökkenteni tudja a vérnyomást.

Az egészséges érték 140/90 alatti, ami az edzések alkalmával természetes módon megemelkedik, viszont a hipertónia szempontjából nem mindegy, mi is az a mozgásforma, amit rendszeresen végez. Lássuk, mely sportok ajánlottak, illetve melyek kerülendők magas vérnyomás esetén.

Kardioedzések: ilyen sportok alkalmával az izmoknak nagy mennyiségű tápanyagra és oxigénre van szüksége, így nagyobbakat lélegzik, a szívverése felgyorsul és a vérnyomása megemelkedik. A Primary Care Medicine szerint, ha fizikailag fitt és edzett, akkor a nyugalmi értéke alacsonyabb, mint az átlag, és sportolás során nem is kúszik fel olyan magasra a vérnyomása. A szisztolés növekedés persze jelentős, de legtöbbször nem kóros, csak akkor, ha edzés után nem áll vissza.

Súlyemelés: súlyemelés közben nagy teher nehezedik az izmokra, a szívre és az tüdőre, így nem csoda, hogy közben jelentősen megemelkedik a vérnyomás. Főleg akkor, amikor emeli a súlyt és ezalatt visszatartja a lélegzetét.

„A kisebb súly, a megfelelő technika és légvétel, valamint a fokozatosság elve segít elkerülni a kiugró értékeket. De azoknak az embereknek, akik hipertóniában szenvednek, a laza testmozgással járó sportolás ajánlható, így a séta, futás, úszás, gimnasztika labdajátékok – az izmok passzív feszülését okozó gyakorlatok nem javasoltak” – mondja dr. Kapocsi Judit.

Fontos a rendszeres ellenőrzés

Akár sportol magas vérnyomással, akár nem, a betegség esetén mindenképp ajánlott a rendszeres orvosi ellenőrzés, hiszen megeshet, hogy más dózisú, vagy teljesen más gyógyszerre van szüksége bizonyos idő elteltével. Ráadásul egy megbízható szakember hasznos tanácsokkal tud szolgálni az edzésterve összeállításában, és elmondhatja, milyen mozgásformákat érdemes elkerülnie, illetve előnyben részesítenie.

 

Forrás: Trombózisközpont

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!