Egye magát nyugodtra

2014. 02. 07.
Szerző: Szimpatika
A mai rohanó világunkban a stressz már szinte a mindennapok részévé vált. Bár teljes mértékben kiiktatni sajnos nem lehet, vannak olyan praktikák, melyekkel közelebb kerülhet a nyugodtabb élethez. Dr. Bérczy Judit, a Budai Endokrinközpont holisztikus szemléletű endokrinológusa elárulja, hogyan segíthet ebben a táplálkozás.

Olajos magvak

Az olajos magvak nem csak finomak és egészségesek, de még a stresszt is csökkentik magas B- és E-vitamin-tartalmuknak köszönhetően. Ezért ha például idegesíti önt a főnöke vagy a kollégái, kapjon elő egy kis pisztáciát vagy diót, hiszen ezek még a vérnyomását is csökkentik! Továbbá van még egy jó hatásuk: a bennük található nagy mennyiségű cink a szexuális étvágyat is serkenti.

Étcsokoládé

A csokit szinte mindenki szereti, azonban sokan azt hiszik, hogy a nassolása bűnös élvezet. Pedig, ha magas kakaótartalmú étcsokit fogyaszt, annak számos pozitív hatása van! Bár íze kissé kesernyés, viszont a Nestlé egy régebbi kutatásából kiderült, hogy ha napi 4 dkg-ot fogyaszt belőle, akkor 2 héten belül mérhetően csökkenni fog a stressz-szintje. „Az étcsokoládé ugyanis komoly mennyiséget tartalmaz az olyan típusú flavonoidokból és antioxidánsokból, amelyek sokoldalúan támogatják az egészségünket és a jó közérzetet. Ráadásul a kutatások megerősítették, hogy az inzulinrezisztenciát mérsékelve javítja a stressztűrésünk, és segíthet kivédeni a cukorbetegséget is” – mondja dr. Bérczy Judit.

Avokádó

Telítetlen zsírsavak, kálium, B-vitamin – többek között ezeknek köszönheti az avokádó nagy népszerűségét, hiszen amellett, hogy remek zsírégető, az idegekre is jó hatással van, ráadásul a vérnyomást is csökkenti. Terhesség során különösen jó szolgálatot tesz, ugyanis csillapítja a kismamák hangulatváltozásait, és magas folsavtartalma a magzat egészséges fejlődéséhez is hozzájárul.

B6-vitamin, magnézium

Általánosságban elmondható, hogy azok az ételek, melyek nagy mennyiségben tartalmaznak B6-vitamint és magnéziumot, sikeresen csökkentik a stresszt és az azzal járó izomfeszülést és görcsöket. Sajnos a sok feszültség miatt a szervezet veszít belőlük, aminek következtében még ingerlékenyebbek lehetünk, tehát ez egy ördögi kör, egészen addig, míg nem pótoljuk ezeket. Legnagyobb mennyiségben a hüvelyesekben, a zöld leveles zöldségekben és a gabonafélékben találhatóak meg.

Citromfűtea

Ha már pár ételféléről szó esett, akkor nem hagyhatjuk ki a legjobb stresszoldó italt, a citromfűteát, mely természetes módon csökkenti a feszültséget. Naponta kétszer, reggel és este fogyassza: lehetőleg édesítés nélkül (legfeljebb egy kis mézzel), még meleg állapotban kortyolgassa el. Álmatlanság esetén is remek megoldás, ekkor összekeverheti egy kevés macskagyökérrel.


Forrás:
Budai Endokrinközpont

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!