Istenek nektárja a méz
2010. 09. 30.
Mézescsupor, Micimackó, lépesméz, mézesmadzag...Nem is ismerek olyan embert aki nem szereti a mézet. Az külön jó hír, hogy a méz finom és egészséges is. Használható hangyacsapdaként, arcpakolásként, vagy belsőleg gyógyítóként. A mézes pálinkáról már nem is beszélve.
![](https://szimpatika.hu/public/images/via_editor/cikk/2010/09/56569063-1.jpg)
Miből áll a méz?
Cukorból. Ha ez így nem lenne elég, akkor hozzá lehet tenni, hogy szőlő és gyümölcscukor keveréke alkotja. Sajnos 10 deka méz 325 kcal-t tartalmaz, tehát túlzott fogyasztása nem ajánlott.
A méz kizárólag természetes összetevőkből áll ( kivéve, ha néhanap antibiotikum maradványokat találnak benne), ezidáig 180 -féle hatóanyag került a kutatók szeme elé. A vitamintartalma viszonylag csekély, ásványi anyagból és nyomelemből viszont sokat tartalmaz. A vitaminok közül A-, B1-, B2-, B6-, C-, G-, H-vitamin, az ásványi anyagok közül pedig kálium, foszfor, réz, nátrium, vas, kén található meg benne.
A méz nyugtatja az idegrendszert, ápolja a bőrt, megküzd a baktériumokkal, és rengeteg energiát tartalmaz.
A méz alapanyaga a nektár, mely a növények virágjában található meg. Erre gyűlnek a méhek, akiknek a segítsége nélkül nem juthatnánk hozzá a mézhez.
A méh az összegyűjtött mézet a kaptárba viszi, ahol a munkásméhek besűrítik, és a kész anyagot viasszal bezárják.
Ekkor jön a méhész, aki pergetéssel kinyeri a mézet a kaptárból. A méz a hófehér színtől egészen a feketéig terjed, attól függően milyen növényt használtak a méhek. A méz íze régióként változik, tehát nem lesz ugyanolyan a Szabolcsban gyűjtött akácméz, mint a szlovák akácméz. A legismertebb tipusok a vegyes virág, az akác és a repce, de országonként találhatunk különleges mézeket. Érdemes megkóstolni a medvehagyma vagy az erdei mézet, melynek egészen sötét a színe, és érdekes aromája van.
Attól függően, hogy milyen problémával küzdünk, más-más méz javasolt fogyasztásra. Érdemes megkérdezni a méhészeket, ők jól ismerik a mézeket.
Mákos mézes elixir
Hozzávalók:
25 dkg mák
10 dkg méz
25 dkg mákot le kell darálni, kevés vizet kell hozzáadni, és annyi mézzel édesíteni, amennyitől kellemesen édes lesz. Ezt össze kell forralni, de éppen csak az első "puttyanásig", mert különben a mák megkeseredik. Az elkészített mákot, ami tulajdonképpen olyan, mint a bejgli töltelék, be kell tenni egy befőttesüvegbe, és hűtőben tartani.
Napi egy kanállal ajánlott fogyasztani belőle. Kálcium tartalma révén az osteoporozis megelőzésében segít, míg vastartalma révén a vérszegényeknek jelenthet megoldást. A méz emelett az immunrendszerre is hatással van, elősegíti a munkáját.
Propoliszos pálinka
Ez a házilag elkészíthető pálinka rendelkezik a propolisz minden jó tulajdonságával, sokkal finomabb azonban, mint a tinktúra változat. Ha elkészíti, minden reggel ezzel a "gyógyszerrel" indíthatja a napot. Lássuk a receptet:
Hozzávalók:
1 liter házi törköly pálinka
200 g propolisz (apró darabokra reszelve)
3-4 evőkanál akácméz (elhagyható)
Elkészítése:
A pálinkát a propolisszal 40-50 C-ra melegítve elkevergetjük, amíg a propolisz feloldódik a pálinkában. Ezután – lehetőleg sötét – üvegbe töljük a keveréket és sötét helyen tároljuk. Minden nap rázogassuk a keveréket, minimum 1 hónapig (inkább 2 hónap javasolt). Ezután sűrű szűrőn, v. gézlapon átszűrjük. Az így kapott propoliszos pálinkánkat higítsuk 2-3 dl törköly pálinkával és izlés szerint pár kanál akác mézzel is ízesíthetjük.
A készítéshez olyan edényt használjunk, amit nem sajnálunk, mert a propolisz erősen színez.
Forrás: www.mezabc.hu
A cikkben hivatkozott linkek:
Olvasna még a témában?
A nyitólapról ajánljuk
Friss cikkeink
- Egy kézzel élők mindennapjait segíti a Semmelweis Egyetem videósorozata
- Egy betegség, amely fellángol a kávétól
- Ha próbára tesz a hőség
- Utazás ételallergiával
- Miért vagyunk boldogabbak, ha nyaralunk?
- Az első csonttörést újabb követheti, ha csontritkulás áll a hátterében
- 6 esti szokás, amitől boldogan indul majd a reggel
- Ingadozó testsúly, rossz közérzet, hiányzó nyári csúcsforma?
- Ezért fáradtak nyáron a magyarok
- Egészségünk „ujjlenyomata”, a mikrobióta
- Egy új korszak apái
- Janicsák Veca: „Tartani az egyensúlyt testben és lélekben”
Hírlevél
Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.
Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.
A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!