Megtalálták az IBS kiváltó okát

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Szerző: Szimpatika
Az irritábilis bél szindróma a becslések szerint akár a népesség 15-20 százalékát is érintheti. A betegséggel küzdőket gyakran hipochondernek minősítik. A  Technische Universitaet München kutatói most úgy tűnik megtalálták a betegség kiváltó okát.

A bél nyálkahártyáján apró gyulladásokat fedeztek fel, ami érzékennyé tette a beleket. A felfújódás, székrekedés, hasmenés és émelygés. Ha ezek a tünetek nem lennének elegendőek, akkor fej- és hátfájás, alvászavar is kísérheti a betegséget. Németországban 7 millió ember küszködik ezzel a bajjal, és még az orvosok egy része is úgy véli, betegségük pszichoszomatikus eredetű.

Most ez megváltozhat. Michael Schemann professzor kutatócsoportjának sikerült kideríteni mi játszódik le a belekben. Az irritált nyálkahártya szerotonint, hisztamint és peptidáz szabadul fel, és ez okozhatja a kellemetlen tüneteket. Amsterdami kutatókkal együtt dolgozva, sikerült klinikai kísérletekig eljutni. Az antihisztaminnal kezelt betegek tünetei javultak, hasonlóan az allergiához, ami az immun-stabilizáló hatásnak tudható be. A kutatók remélik, hogy képesek lesznek hatásos gyógyszert fejleszteni, mely segíthet leküzdeni a bajt.

Forrás: Technische Universitaet München
Az irritábilis bél szindróma (rövidítve: IBS) funkcionális bélműködési rendellenesség. Az elnevezésben a „funkcionális" szó arra utal, hogy a bélcsatorna működése eltér ugyan a normálistól (azaz funkcióját nem megfelelően látja el), de ennek hátterében nincs semmiféle szervi eltérés vagy anyagcserezavar.

A betegség elnevezésében az „irritábilis" (azaz túlérzékeny, ingerlékeny) kifejezés jelzi, hogy a tápcsatorna az átlagosnál érzékenyebb, így a normális ingerekre is fájdalomérzéssel reagál.

A „szindróma" (azaz tünetegyüttes, tünetcsoport) megjelölés pedig azt jelzi, hogy valójában nem egy önálló, jól megfogható betegségről, sokkal inkább egy jellegzetes tünetegyüttesről van szó.

Az IBS általában fiatal felnőtt korban, 35 éves kor alatt jelentkezik, és krónikus, élethosszig tartó problémát jelent. Szerencsére a kellemetlen panaszok ellenére a betegség általában semmiféle komolyabb következménnyel nem jár.

Forrás: weborvos.hu

Olvasna még a témában?

Szimpatika akció

Nyereményjátékok

Megfejtő

Kalandozzon velünk, legyen Ön is Megfejtő!

Kvíz

Olvassa el a Szimpatika magazint és válaszoljon a kérdésekre!

Tematikus kvíz

Böngésszen a honlap cikkei között és válaszoljon a kérdésekre!

Facebook játék

Egy könnyű kérdés – egy fantasztikus nyeremény

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!