Nem pihentetni, edzeni kell a fájós ízületeket!

2014. 01. 28.
Szerző: Szimpatika
A tudomány mai állása szerint az ízületi bántalmak a gyógyíthatatlan betegségek közé tartoznak. Bár részben megelőzhetők és a velük járó fájdalom enyhíthető, kialakulásuk után jelenleg csak a panaszmentesség érhető el. A leghatásosabb gyógymód a fájdalomra a mozgás, amihez persze a betegnek keményen át kell lépnie a komfortzónáját.

Az ízületi betegségek a fejlett országok felnőtt lakosságának több, mint egyharmadát sújtják, és ez az arány folyamatosan nő. A kopásból és gyulladásból következő ízületi elváltozások meggyógyítása egyelőre kivitelezhetetlennek tűnik, még a legnagyobb büdzsével rendelkező egészségügyi rendszerek sem tudnak megbirkózni ezzel a betegséggel. Ezen okok folytán természetesen a megelőzés és az állapot romlásának megállítása kerül előtérbe.

Az ízületi bántalmak kezelési módszere nagyon sokáig a pihenés, sőt az egy helyben fekvés volt. Ami logikusnak is tűnik, hiszen azt gondolták, hogy a pihenés és tehermentesítés hatására képes regenerálódni, újjáépülni az ízület. A tudomány mai állása szerint viszont ez a nézet teljes mértékben elavult és megcáfolható. Ha egy fájós térdet pihentetünk, akkor még kevesebb ízületi folyadék termelődik – ami az egész rendszer kenőanyaga – az amúgy is kiszáradástól fenyegetett ízületi szövetekben. Ráadásul az ízület körül lévő izomzat az egyetlen, ami tehermentesítheti a károsodott ízületet, ami a pihenés hatására egyre sorvad, ezzel még nagyobb tehernek kitéve a fájdalmas testrészt.

A mozgás csodája

Az ízületi problémák az USA-ban a legjelentősebbek – összefüggésben a társadalmuk súlyproblémájával – és ők is rendelkeznek az egyik legnagyobb büdzsével, de a gyulladás- és fájdalomcsillapító gyógyszereken kívül ők is csak a mozgást tudják „felírni” a betegeiknek. Kiderítették, hogy napi egy óra erőteljes gyaloglás a betegek többségénél már egy hét után enyhítette a fájdalmakat. Igaz, hogy ehhez az eredményhez minden betegnek el kell viselnie az első napokban a testmozgás okozta intenzív fájdalmat, le kell küzdenie saját ösztöneit, és erősen át kell lépnie a komfortzónáját. Később azonban nem marad el a hatás, hiszen a betegek pszichés és fizikai állapota is lényegesen javulni kezd!

Megelőzés

A fiatalok is érintettek ebben a problémában, így nekik fokozottan oda kell figyelni az ízületeik karbantartására. A fiatal sportolók vannak a legnagyobb veszélyben, és közülük is kiemelkednek a testépítő babérokra törő emberek. A testépítésben használt izoláló mozdulatok ugyanis nem használják ki teljes mértékben az ízületek mozgástartományát, hanem csak egy bizonyos ponton terhelik azt, ami egy idő után gyulladáshoz, később kopáshoz vezet, nem beszélve a helytelen testtartásokról, pozíciókról.

Forrás: https://www.nepbetegsegek.hu/

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!