Izzadj ha bírsz!

Szerző: Szimpatika
A futás fogyaszt, kondiban tart, megőrzi az egészséget. Mindeközben kiürül a fejünk, és nyugodtabban tudunk gondolkodni.
▾ Görgessen tovább, cikkünk az ajánló után folytatódik! ▾
Aki úgy dönt, hogy belefog a futásba, ne kezdjen el ész nélkül rohanni. Annak is megvan a módja, hogy hogyan fogjunk hozzá okosan, hogy aztán ne menjen el tőle a kedvünk végleg.

A legnagyobb tévhit a futással kapcsolatban, mikor azt hiszik, hogy az elejétől a végéig, megállás nélkül rohanni kell. Ahelyett, hogy kifulladásig futunk, ezáltal elveszítve a kedvet, hogy legközelebb is futócipőt húzzunk, iktassunk be mindig egy kis sétát. Kezdő futók először a két perc futást váltogassák egy perc sétával, majd növeljék az arányokat.

Az ideális végcél a kilenc perc futás és az egy perc séta. Érdemes futónaplót vezetni, egyrészt ez növeli az önbizalmat, másérszt pontosan követhető a fejlődés. A Nike persze erre is kitalált már valamit, a Nike+ nevű koncepciót. A megvásárolt cipőbe egy szenzort kell helyezni, amely mindenféle Apple készülékkel kommunikálva rögziti a futás adatait. Természetesen létrehoztak egy közösséget is, ahová fel lehet jelentkezni, és futóadatainkat megosztani a többi weblakóval. Nem kell azonban rögtön elrohanni a futóboltba, megvenni a legújabb trendcipőt, egy jó sportcipő is megteszi az elején.

Jegyezzük fel, hogy milyen hosszt, hány perc alatt futottunk le, hogyan éreztük magunkat közben. Rendkívül motiváló tud lenni, mikor látjuk, hogy ugyanazt a távot már rövidebb idő alatt tudjuk lefutni. A fogyókúrázók számára is külön erőt adhat, ha felírják a naplóba, hogy az edzés során hány kilót sikerült leadniuk.

Állítsunk célokat magunk elé, készítsünk tervet. Ez a legjobb módja, hogy motiváltak maradjunk. Nem kell rögtön a maratoni távra gondolni. Kezdetnek határozzuk el, hogy minden héten háromszor elmegyünk edzeni, vagy hogy megdöntjük a személyes rekordjainkat.

Ne keseredjünk el, ha nem ment úgy az edzés, ahogyan elterveztük. Mindenkinek vannak úgynevezett rossz futásai, még a profiknak is, De az nem szabad, hogy elvegye a kedvünket tőle. Több oka is lehet a dolognak. Például a rossz kezdet, a nem megfelelő táplálkozás. Ha legközelebb nekiindulunk próbálkozzunk jobban, a képességeink tudatában.

Mindenképp oda kell figyelni a testünk jelzéseire. A futás egy megerőltető testmozgás. Ha edzés után fáradtságot és fájdalmat érzünk, az egy bizonyos fokig normális. Figyeljünk oda a testünkre, ha ez a fájdalom nagyobb az átlagosnál. Ilyenkor próbáljunk meg visszavenni egy kicsit.

A neten érdemes körülnézni, számos futással kapcsolatos oldal létezik. Az egyik legélvezetesebb a Winkler Róbert által inditott futó blog, Amit persze a Nike jó érzékkel megszponzorált.

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Ajánlataink

Olvasna még a témában?

Nyereményjátékok

Megfejtő

Kalandozzon velünk, legyen Ön is Megfejtő!

Facebook játék

Egy könnyű kérdés – egy fantasztikus nyeremény

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!