A fluoridot több szervezet is toxikus anyagnak minősíti

Szerző: Szimpatika
Az ivóvízhez sok országban rutinszerűen hozzáadott fluorid rendkívül káros, mérgező hatással van az idegrendszerre. Mivel gátolja az agyi idegsejtek megfelelő működését, megadó, kezelhető magatartást és intelligenciavesztést eredményez azoknál, akik „kellő” mennyiségben fogyasztják.

Bár a fluor természetes élelmiszerekben is előfordul szerves kötésben, az izolált kémiai folyamatok eredményeként előállított fluorid már teljesen más hatást gyakorol szervezetünkre, a nátrium-fluorid pedig, amit az ivó- vagy ásványvízhez, illetve a fogkrémekhez és más termékekhez adagolnak, az atom-, az alumínium- és a foszfátos műtrágyaipar egyik veszélyes mellékterméke. Amellett, hogy a patkány- és csótánymérgek egyik alapvető összetevője, széles körben alkalmazzák érzéstelenítésre, hipnotikus és pszichiátriai gyógyszerek gyártásánál, valamint katonai ideggáz előállításához. Ennek ismeretében felmerül a kérdés, hogyan kerülhet ugyanez az anyag a fogkrémekbe és az ivóvízbe.

A történelem során számos alkalommal használták tudatosan a fluoridot a tömegek fölötti erőszakos hatalomgyakorlás eszközeként. Mivel azonban a modern iparágak számára a nyereség a legfontosabb, rájöttek, hogy sokkal hatékonyabb megközelítés, ha elhitetik az emberekkel a fluoridnak a fogakra kifejtett jótékony hatását. A taktika bevált.

Néhány mérföldkő a fluorid alkalmazásával kapcsolatban:

1940 – A fluoridot a szovjet koncentrációs táborokban a rabok kezelhetővé tételére használják. Alkalmazásával a táborok lakói kevésbé kérdőjelezik meg fogvatartóik fennhatóságát.

1942 – Németország a világ legnagyobb alumínium- (és nátrium-fluorid-) termelőjévé válik.

1943 – Az Amerikai Közegészségügyi Szolgálat kutatói a texasi Bartlett városának lakóin tesztelik, hogy 8 ppm (~ 8 mg/l) fluorid hozzáadása az ivóvízhez befolyásolja-e a lakók egészségét. A tesztet 1953-ban megismétlik. A vizsgálat kimutatta, hogy Bartlett városában a halálozási arány a szomszédos városhoz képest, ahol az ivóvíz mindössze 0,4 ppm (~ 0,4 mg/l) fluoridot tartalmaz, háromszorosára emelkedett.

1944 – „Az ivóvízben található fluorid még 1 ppm (~ 1 mg/l) koncentrációban is mérgező a szarvasmarhák, lovak és birkák számára.” (Moules, G.R.: Vízszennyezettség-kutatás összefoglaló szakirodalom, 1944)

1995 – Egy kínai kutatás szerint a fluoriddal „dúsított” területeken a gyerekek IQ-szintje alacsonyabb. (Zhang, I.B., et al, „A magas fluoridtartalmú víz hatása a gyerekek intelligenciájára; a kiadás folyamatban)

További tények a fluoridról

- Jelenleg az Amerikai Élelmiszerbiztonsági Hatóság (FDA) álláspontja szerint a fluorid egy engedély nélküli új gyógyszernek minősül, aminek biztonságos alkalmazására vagy hatékonyságára nincs bizonyíték.

- Az FDA szerint a fluorid nem számít fontos tápanyagnak.

- A fluorid fokozottan mérgező.

- A Nemzetközi Fogorvosi és Toxikológiai Akadémia (International Academy of Oral Medicine and Toxicology – IAOMT) a fluoridot nem engedélyezett fogorvosi szernek minősíti magas fokú toxikus tulajdonságai miatt.

- A Procter and Gamble tanulmánya rámutatott, hogy az ivóvizek fluorozásához használt mennyiség fele már mérhető és jelentős genetikai károsodást eredményez.

- A fluoridot nem lehet olyan mértékben felhígítani, hogy legálisan az óceánba lehessen önteni, ugyanakkor azt állítják róla, hogy 1 mg/l hígításban az ivóvízhez adagolva biztonságos.

A magyar vízszabvány szerint:

A „megfelelő érték” 0,9 mg/l, legfeljebb 1,5 mg/l, „tűrhető” 1,7 mg/l, az „irányelv” 1,5 mg/l, a 201/2001-es kormányrendelet értelmében pedig az ivóvízben 1,5 mg/l fluorid a kívánatos mennyiség.

A fentiek alapján a fluorozott ivóvíz rendkívül káros hatása remélhetőleg mindenki számára egyértelmű. Ez elsősorban más országokban (pl. USA) komoly probléma, hiszen Magyarországon szerencsére nem fluorozzák az ivóvizeket, ugyanakkor nagyon sok ásványvíz tartalmazza ezt az elemet. Tanácsos tehát vásárlás előtt átnézni a címkéket, és lehetőleg elkerülni az ilyen termékeket.


forrás:
https://idokjelei.hu

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!