Embert próbáló évtizedek várnak ránk

Szerző: Szimpatika
Hamarosan a kormány elé kerülhet a második Nemzeti Éghajlatváltozási Stratégia tervezete. A szakpolitikai vitaanyag riasztó képet vázol: „A jövőben a felmelegedés várhatóan nyáron lesz a legnagyobb mértékű, egyes modellszimulációk jelzése szerint a jelenleginél átlagosan akár 6°C-kal melegebb nyarak is előfordulhatnak Magyarországon.”

Egy másik megállapítás szerint „2050-ig kitekintve több mint 30 nappal növekedhet a hőségriadós napok száma”. Ha ez még nem lenne elég, akkor századunk végére télen a csapadék mintegy 15-20 százalékos növekedését, nyáron 0-30 százalékos csökkenését vetíti előre a csaknem 200 oldalas dokumentum.

Új kártevők, kórokozók jönnek

A szakpolitikai vitaanyag szerint az éghajlatváltozás az élet minden területére kihat, a mezőgazdaság például kényszerű paradigmaváltás előtt áll. Az intenzívebb, hosszabb aszály és belvíz mellett ugyanis számolni kell az éghajlatváltozás hatására megjelenő új és könnyen terjedő kártevők, kórokozók, gyomok terjedésével.

Az éghajlatváltozás egyik legnagyobb kockázata lehet ugyanis már a közeljövőben a közösségek átrendeződése, ami számos faj kihalásával, illetve új fajok (köztük kórokozók) megjelenésével fog együttjárni. Mindez hat az egészségre is: olyan szúnyogok, kullancsok, rágcsálók terjedhetnek el, amelyek korábban nem jellemző betegséget terjesztenek. „Azzal is célszerű számolni, hogy az állatok víz- és árnyékigénye egyaránt nőni fog. Az állatfajták nemesítése során a teljesítmény és a minőség mellett a klímaváltozás várható hatásait jobban tűrő tulajdonságok figyelembe vétele, másrészt a tartási feltételeknek a várható hatásoknak megfelelő változtatása is egyre inkább előtérbe kerül.”

Komoly viták lehetnek

Bencsik János, a Nemzeti Alkalmazkodási Központ vezetője korábban azt mondta, környezetvédelmi stratégia helyett az éghajlatváltozás által az egymásba simuló természeti-társadalmi-gazdasági alrendszerekre gyakorolt hatásokat, hatásláncolatokat akarták feltérképezni, hogy ezáltal a különböző térségek, társadalmi csoportok, illetve ágazatok sérülékenységét elviselhető mértékűre lehessen csökkenteni.

Az államtitkárságról lemondott fideszes képviselő szerint az egymásnak feszülő részérdekek közös nevezőre hozása nem konfliktusmentes, ezért jó, ha időben elfogadják az érintettek, hogy a fenntarthatóság felé keskeny és rögös út vezet. Korábban Bencsik is az éves csapadékeloszlásban bekövetkező változásokat emelte ki: szerinte a vegetációs időszakban kieső csapadék pótlásának elmaradása nemcsak versenyképességi és foglalkoztatási, hanem élelmezési kockázatokat is jelenthet.


forrás: hír24

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!