Nálunk is ítéletidővel búcsúzik a hőség?

Szerző: Szimpatika
A hét végén Angliában tomboló viharos, esős időjárás kelet felé húzódik. Tegnap Lengyelországba is megérkezett az erős széllökésekkel kísért esőzés. Vasárnap virradóra két nő halálát okozták az erős széllökések által kidöntött fák. Ott júliusban közel kilencezer alkalommal riasztották a tűzoltókat a viharokban károsultak – adta hírül a lengyel közszolgálati rádió hírportálja.

A lódzi vajdaságban egy fa dőlt rá egy gépkocsira. A sofőr – egy 37 éves nő – a helyszínen meghalt, az autó két kiskorú utasát kórházba szállították, két további utast a helyszínen láttak el. A Mazuri-tavaknál hasonló balesetben egy 19 éves nő vesztette életét: a vihar által letört vastag ág betörte az autó szélvédőjét és az utas mellkasának csapódott. A kihívott tűzoltók azonnali mentőakciója ellenére a fiatal nő a helyszínen halt meg, a gépkocsi három utasát kórházba szállítottak. Több helyen erős, több mint 90 km/órás széllökéseket regisztráltak, a tengermelléki Solec Kujawski környékén pedig egy forgószél fák tucatjait tépte ki a földből.

Nálunk déltájban Gyöngyösre és környékére csapott le az íttéletidő. Rrős széllel kísérve borsónyi jegek is potyogtak. A hirtelen jött vihar olyan óriási mennyiségű vizet hozott, hogy azt már nem tudta elvezetni a csapadékvíz-csatornarendszer, így a város több pontján - egyebek között a Vármegyeház környékén illetve a Pesti úton - az utcán hömpölygött a csatornákból feltörő víz. Egy ötméteres fa dőlt az egyik házra. A tűzoltók motoros láncfűrésszel eltávolították. Domoszlón egy iroda épületébe csapott bele a villám, aminek a következtében kigyulladtak a villanyóra szekrényében található elektromos kapcsolók.

Egyelőre július 9. éjfélig még érvényben van az országos tisztifőorvos által kiadott, a rendkívüli hőség miatt eredetileg június 30-tól július 4-ig elrendelt hőségriadó. Szervezetünket ezt követően egy hidegfront terheli majd. A hozzánk kedden érkező gyenge hidegfront még csak néhány fokos enyhülést hoz, de ezzel együtt több heves zivatart is, a hétvégén beköszönő újabb hidegfront miatt azonban a jövő héten már szeles és hűvösebb idő várható – közölte az Országos Meteorológiai Szolgálat munkatársa az MTI-vel.

Török László elmondta: hétfőn még 30-37, kedden már "csak" 28-33 Celsius-fokig emelkedik a hőmérséklet. A meteorológiai szolgálat a hőség miatt hétfőre még tizenhárom, keddre viszont már csak négy megyére – Békés, Csongrád, Bács-Kiskun, Baranya – adta ki a legmagasabb fokú figyelmeztetést. Mindeközben a heves zivatarok miatt több megyében elsőfokú, Szabolcs-Szatmár-Bereg és Borsod-Abaúj-Zemplén megyében másodfokú figyelmeztetés van érvényben. Keddre a várható heves zivatarok, valamint felhőszakadás miatt Szabolcs és Borsod mellett már Nógrád és Heves megyére is kiadták a másodfokú figyelmeztetést.

Egy-egy heves zivatart az óránkénti 80-90 kilométeres erősséget is meghaladó szél, jégeső és felhőszakadás kísérhet. Rövid idő alatt 20-50 milliméter csapadék is hullhat.

A Balaton nyugati medencéjénél elsőfokú, a középső és keleti medencéjénél, valamint a Velencei-tónál másodfokú viharjelzés van érvényben. Ez azt jelenti, hogy magas és hosszú hullámokra kell számítani, emiatt csónak és vitorlás nem közlekedhet a vízen.

Török László azt mondta: a hét végéig 30 fok körüli maximumhőmérsékletek várhatóak. A hét végén viszont egy újabb hidegfront várható, amely miatt a jövő héten már szeles, felhős és hűvösebb időre van kilátás. A hőmérséklet csúcsértéke 25 fok körül alakulhat – tette hozzá.

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!