Mindent a macskakaromról

2013. 10. 01.
Szerző: Szimpatika
Német és osztrák orvosok a macskakarmot olyan rákos betegeknek írják fel immunrendszerük erősítésére, akik kemoterápián, sugárkezelésen vagy más, hagyományos kezelésen estek át. A gyógynövény különféle összetevői – melyek közül néhányat már évtizedek óta vizsgálnak – rákellenes és immunstimuláló tulajdonságúak.

Az 1970-es években a kutatók bejelentették, hogy a növény kérgének belseje és gyökere egy prociánidol oligomer (PCO) nevű alkotóelemet tartalmaz, mely a kísérleti állatoknál megakadályozta a tumor növekedését. Az 1980-as években német tudósok a macskakarom más olyan összetevőit is azonosították, melyek erősítik az immunrendszert, részben úgy, hogy serkentik a falósejtek, azaz a vírusokat, baktériumokat és más kórokozókat pusztító immunsejtek működését. Egy olasz vizsgálat 1993-ban az összetevők másik csoportját határozta meg: a kinovansav glikozidokat, melyeknek több jótékony hatást is tulajdonítanak – antioxidánsként működnek, szabadgyök-fogók, vírusokat pusztítanak, gyulladásgátlók, és megakadályozzák, hogy az egészséges sejtek átalakuljanak rákos sejtekké.

A macskakarmot hagyományosan fájdalomcsillapítóként alkalmazták. Úgy tűnik, gyulladásgátló tulajdonságai miatt hatékonyan csillapítja az ízületi gyulladással vagy a köszvénnyel járó fájdalmakat, de még további kutatások szükségesek a gyógynövény ízületi és más gyulladásos panaszok kezelésében betöltött pontos szerepének megállapításához.

Az egészség megőrzése, immunerősítés vagy fájdalomcsillapítás céljából naponta kétszer 250 mg kivonatot tartalmazó tabletta vagy naponta kétszer húsz-negyven csepp tinktúra ajánlott. Az őrölt gyökér vagy belső kéreg – nem koncentrátum formájában – 500 vagy 1000 mg-os kapszulákban is kapható. Ezeket naponta kétszer lehet szedni, napi 2000 mg-ig. A macskakarom-teakeverék bioboltokban kapható.

Bár kevés vizsgálat foglalkozott idáig a macskakarommal, nem ismeretes, hogy az ajánlott adagokban történő fogyasztása veszélyes lenne. Az ajánlottnál nagyobb adagokban viszont hasmenést okozhat.


forrás: www.femina.hu

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!