Gyógynövényekkel a daganatok ellen – egy orvos gondolatai

Szerző: Szimpatika
A mai modern orvostudomány egy pillanatig sem nélkülözheti azokat az ismereteket, melyeket a gyógyítók korábban tapasztalati úton szereztek meg az őket körülvevő természetből. A növények, ásványok csodálatosan bonyolultak, szépek, és rengeteg titkot rejtenek még ma is.

A teljesség igénye nélkül, néhány példa


Gyógyszerek - növények (melynek hatóanyaga)

Digoxin - gyűszűvirág
Colchicin - őszi kikerics 
Morfium, Papaverin, Kodein - máktej
Acetilszalicilsav - fehérfűz kéreg
Kinin - china fa 
Taxol - tiszafa
Irinotecan – camptotheca (kínai fafajta)

Már ebben a rövid felsorolásban is a jelenleg leghatékonyabb tumorgátló gyógyszereket lehet megtalálni, illetve a világon legtöbbet alkalmazott készítményeket.

A lista messze nem teljes, ez csak néhány kiragadott példa. 
Az elmúlt 25 évben 100 eredeti daganatgátló gyógyszer került engedélyezésre a világon, melyből 54 anyagot egy természetes molekula módosításával, vagy annak utánzataként állítottak elő. 26 anyag származott közvetlenül a természetből. Mindössze 18 olyan gyógyszert készítettek ebből a csoportból, amit nem növényekben találtak meg.

Még egy fontos dolog . A Taxol, mely ma élvonalbeli daganatgátló szer, már 1960-ban ismert volt, az oregoni tiszafából nyerték, de csak 1990-ben került be a gyógyszeres terápiába. Ez bizony 30 év! Hányan nem tudták megvárni?

 

forrás dr. Tihanyi László belgyógyász, kardiológus, kardio-rehabilitológus szakorvos

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!