A gyomorégés, puffadás természetes ellenszerei
Borsmenta a görcsök ellen
A Canada’s McMaster University kutatói szerint a borsmentából készült teafőzet segít megelőzni a gyomorgörcsök és puffadás kialakulását. Étkezés előtt fél órával fogyasztva segítségével elkerülhetők a diszpepszia tünetei is: a felhasi fájdalom és a telítettségérzet.
A szakértő véleménye: Több gyógynövény, így a borsmenta is valóban kedvezően befolyásolja a gyomor-, bélrendszeri panaszokat. Fontos azonban, hogy hosszabb ideje tartó tünetek esetén mindenképp szakorvosi vizsgálat javasolt, hiszen a háttérben súlyosabb elváltozások is állhatnak, melyek kezeléséhez a természetes gyógymódok nem nyújtanak megoldást.
Almaecet a jobb emésztésért
A nehéz ételek fogyasztását követően jelentkező telítettségérzet csökkenthető, ha étkezés előtt egy teáskanál almaecetet fél pohár vízben elkeverve kortyolgatunk. Az almaecet olyan hasznos összetevőket – almasav és borkő – tartalmaz, amelyek az emésztés folyamatát felgyorsítják.
A szakértő véleménye: Alacsony gyomorsavtartalom mellett az almaecet és egyéb enyhén/erősebben savas dolgok természetesen javítják az emésztést. Azonban akinek gyomorégése van, vagyis magasabb gyomorsav esetén az almaecet csak felerősíti a panaszokat, így fogyasztása ez esetben kerülendő.
Vacsora 30 perc alatt
A puffadásos tünetek megelőzhetők, ha elegendő időt szánunk a főétkezésekre. A Charleston’s Medical University kutatói által készített felmérés szerint, aki legalább fél órát szán a vacsora elfogyasztására, 32 százalékkal csökkenti az étkezések után jelentkező puffadás, gyomorégés előfordulásának esélyét.
A szakértő véleménye: Az étkezésekre szánt idő mellett fontos még a nyugodt környezet, amelyben az ételek elfogyasztása történik. A televízió előtt étkezők ugyanis rendszerint hajlamosabbak rá, hogy gyorsabban, a szükségesnél nagyobb mennyiséget fogyasszanak el egy-egy étkezés alkalmával.
Gyomorégés ellen: rágógumi?
Az étkezések utáni rágózás során fokozódik a nyál termelődése, ami a gyomorégés megelőzésében nyújt segítséget – derült ki a Britain’s St Thomas’ Hospital orvosainak vizsgálataiból. A fokozott nyáltermelődés segít eltávolítani az emésztés közben a nyelőcsőbe esetlegesen visszajutó gyomorsavat, ami a gyomorégés egyik gyakori kiváltó oka. A cukormentes rágógumi egyúttal a szorulásos problémákon is segíthet, a mesterséges összetevők ugyanis serkentik a vastagbél mozgását.
A szakértő véleménye: A rágógumi ugyan a fokozott nyáltermelés miatt valóban csökkenti a nyelőcső pH-ját, de közben levegőt is nyel az illető, ez pedig puffadást tud okozni, ami fokozhatja a refluxot. A gyomorsav enyhítésére általában beválik a pattogatott kukorica vagy a puffasztott rizs, melyek a rágógumival szemben kellemetlen „mellékhatások” nélkül segítenek orvosolni a problémát.
Émelygésre gyömbér
Várandós kismamák körében ismert és népszerű eszköz a terhesség első három hónapjában jelentkező émelygés enyhítésére a gyömbér, mely valóban rövid idő alatt képes megszüntetni a panaszokat. Az India’s Central Food Technological Research Institute kutatói a gyömbér egy újabb kedvező tulajdonságáról számoltak be. Vizsgálataik során a gyömbér nemcsak az émelygést szüntette meg eredményesen, de megfigyeléseik szerint összetevői serkentik az epehólyag működését is, és csökkentetik a gyomorégés előfordulásának gyakoriságát.
A szakértő véleménye: A gyömbér valóban régi és bevált módszer az émelygés enyhítésére. Sok a tévedés azonban az alkalmazásával kapcsolatban. A gyömbér kapcsán ne az üdítőitalra gondoljunk, émelygésre a valódi fűszer, a gyömbérgyökér a hatásos ellenszer.
A cikkben hivatkozott linkek:
Olvasna még a témában?
A nyitólapról ajánljuk
Friss cikkeink
- Egy kézzel élők mindennapjait segíti a Semmelweis Egyetem videósorozata
- Egy betegség, amely fellángol a kávétól
- Ha próbára tesz a hőség
- Utazás ételallergiával
- Miért vagyunk boldogabbak, ha nyaralunk?
- Az első csonttörést újabb követheti, ha csontritkulás áll a hátterében
- 6 esti szokás, amitől boldogan indul majd a reggel
- Ingadozó testsúly, rossz közérzet, hiányzó nyári csúcsforma?
- Ezért fáradtak nyáron a magyarok
- Egészségünk „ujjlenyomata”, a mikrobióta
- Egy új korszak apái
- Janicsák Veca: „Tartani az egyensúlyt testben és lélekben”
Hírlevél
Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.
Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!