Zöld fűszerekkel a magas vérnyomás ellen

Szerző: Szimpatika
A magas vérnyomás egyik kiváltója a túlsúly. Ráadásul ez az összefüggés nem is kis mértékű, ami azért szomorú, mert a fölös kilók felszedése viszonylag könnyen elkerülhető lenne, hiszen sokszor nem is az ételek mennyiségével van a baj.

„Ismert a túlzott sófogyasztás szerepe a magas vérnyomás kialakulásában” – mondja dr. Kapocsi Judit, a Trombózisközpont magasvérnyomás-specialistája. „Ezért, ha lehet, csökkentsük a bevitt só mennyiségét. Ennek legegyszerűbb módja: ne sózzuk eleve, pluszban, kóstolás nélkül az ételt, így a nyersen fogyasztott zöldségeket se (paprika, paradicsom stb.). A zöld fűszerek (petrezselyem, lestyán, zeller, hagymafélék, oregánó stb.) használatával csökkenteni lehet az ételek »sóigényét«. Az ételízesítők eleve sósak, mellettük (ha ilyet használunk) a megszokottnál kevesebb sót tegyünk az ételbe. 



A túlsúly gyakori velejárója a hipertóniának, képes emelni a vérnyomást, míg a testsúly csökkentése egyben a vérnyomás csökkenéséhez vezet. Ugyancsak kockázati tényezők a vérzsírok (koleszterin, triglicerid), a vércukor, és a vér húgysavszintje is. Mindezek helyes étrenddel befolyásolhatók. Jó tudni: ha a bevitt kalória annyi, amennyit a szervezet a működése közben felhasznál, a testsúly nem változik. Ha a bevitt kalória több a felhasználtnál, hízni fogunk, ha pedig a bevitt kalória kevesebb a felhasználtnál, akkor fogyunk. Ilyen egyszerű” – magyarázza el a doktornő.

Fogyni, fogyni, fogyni

Napjainkban az emberek megpróbálnak minél előbb megszabadulni a súlyfeleslegtől, amit akár meg is tehetnek, hiszen nyakra-főre hirdetik az olyan diétákat, amelyekkel 20 kilótól csupán 3 hét alatt megszabadulhatunk… azonban azt is tudni kell, hogy ebből adódik a jojóeffektus, és az ilyen típusú diétázás nem is egészséges.

„Ne akarjunk »turbódiétával« hirtelen lefogyni. Havi 1-2 kg testsúlycsökkentés az ideális, és ez kis odafigyeléssel meg is oldható, ráadásul nem károsítja a szervezetet sem. Természetesen a rendszeres mozgás elengedhetetlen. Kerüljük a kifejezetten zsíros ételeket, csökkentsük a tömény alkohol és az édességek fogyasztását. Fontos: a vaj, a margarin, az olaj is zsír, így ezek nagyban hozzájárulnak a súlygyarapodáshoz, ezért keveset, de mindenképp kevesebbet használjunk belőlük, mint ahogy megszoktuk. Együnk többször, de egyszerre csak kis mennyiséget. Lehetőleg szoktassuk rá magunkat, hogy nem csak krumpli, rizs, tészta, hanem párolt zöldség is lehet a köret. Ha nagyon szeretjük a kenyeret, akkor egyéb köretet ne együnk a húsos ételekhez, így megengedhető egy szelet finom kenyér. Fontos: a plusz kalória, bármilyen étel formájában visszük is be, a szervezetben zsír képződéséhez és elhízáshoz vezet” – mondja a szakértő.

Csak a szemem kívánja…

Sokszor esünk abba a hibába, hogy igazából már nem vagyunk éhesek, a testünk azt jelzi, hogy elég volt, de a szemünk még kívánja a finom falatokat. Ez azonban egy csapda, ami végső soron elhízáshoz vezethet.

„Amikor már nem vagyunk éhesek, csak az »élvezet kedvéért« ennénk, mondjunk le a következő adagról. Tanuljuk meg és gyakoroljuk az »ELÉG« fogalmát. Ha minden nap egy kicsivel kevesebbet eszünk a szokásos mennyiségnél (fél szelet kenyér, a köret negyede, vagy egy szelet sütemény stb. kihagyása) és azt nem pótoljuk semmivel, havi 1-2 kg-ot szenvedés nélkül le lehet adni. 
Vásároljunk kevesebbet a szokásosnál. Főzzünk kisebb edényben, mint korábban. Száműzzük a konyhánkból a »rágcsákat«, a színezett, adalékanyagokat tartalmazó, cukros, hizlaló leveket, melyeket üdítőitalként ismerünk. Ha ezeket betartjuk, és az orvossal is folyamatosan konzultálunk, akkor a magas vérnyomás csökkenthető vagy meg is előzhető” – tudtuk meg dr. Kapocsi Judittól.


forrás: Helzz.com

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!