Trombózis után sem kell lemondani a sportolásról

2013. 09. 20.
Szerző: Szimpatika
Lehet-e sportolni mélyvénás trombózis után? Hiszen ez a betegség nem csak ijesztő, hanem komoly hatással lehet az ember mozgékonyságára is. Szerencsére azonban dr. Szélessy Zsuzsanna főorvostól, a Trombózisközpont hematológusától megtudtuk, hogy mindent lehet, csak a fokozatosságra kell odafigyelni.

Az első „lépések”

Mivel egy komoly betegségből lábadozunk, értelemszerűen nem lehet egyből visszatérni az intenzív mozgásformákhoz. Sőt, az sem árt, ha az elején csak az ágyban, fásli nélkül próbálkozunk a mozgással.

„A trombózis utáni hetekben fáslit, gumiharisnyát kell hordani, és fokozatosan, egyre többet kell sétálni. Fásli nélkül csak fekve lehet a trombózisos lábat tornáztatni: ilyen pl. a fekve biciklizés vagy a lábfej, lábszár, comb izmainak megfeszítése és ellazítása” – mondja a szakember.

Sportolni lehet, de nem mindent

Amikor már egy kicsit javult az állapotunk, akkor az intenzívebb mozgások is elképzelhetőek, de sajnos vannak olyanok, amelyekkel gondok lehetnek.

„A láb további terhelését az határozza meg, hogy melyik vénában volt a trombózis és milyen súlyosak a klinikai tünetek. Mivel a rugalmas harisnyát vagy fáslit 3 hónapig vagy akár egy évig (esetenként ennél rövidebb vagy hosszabb ideig) kell hordani, ezen időszakban – az úszást leszámítva – futáshoz, kerékpározáshoz és a munkahelyen is szükséges a viselése. Általános szabály, hogy a mozgás segíti a lábak vénás keringését, tehát egész életen át javasolt. Az is szabály, hogy a terhelést, edzést fokozatosan kell elkezdeni, és kezdetben a fáslit, gumiharisnyát is viselni kell” – tudjuk meg dr. Szélessy Zsuzsannától.

Sport közben

A mozgás jót tesz, de azért azt is érdemes tudni, hogy mikor jelez a test, hogy álljunk le, melyek azok a tünetek, amelyekre a trombózis utáni sport közben fokozottan figyelni kell.

„Ha sport közben mellkasi fájdalma, nehézlégzése jelentkezne, vegye komolyan a tüneteket és forduljon orvoshoz, mert ezek kisebb tüdőembóliát is jelenhetnek. Vegye komolyan a lábdagadást és a lábszár húzódásának érzését is, mert induló trombózist rejthetnek a tünetek – ilyenkor is forduljon orvoshoz. Ha megsérül és feküdnie kell a sérülés miatt, vagy ha gipszrögzítést kapna, esetleg műtétre kerül sor, feltétlenül jelezze az orvosnak, hogy volt már trombózisa, tüdőembóliája, vagy ismert a genetikai hajlama a trombózisra, mert ezekben az esetekben alvadásgátló injekciót kell kapnia a trombózis megelőzésére. Amennyiben sportoláskor még alvadásgátlót szed, azt feltétlenül közölje az edzőjével, sporttársaival, mert baleset, rosszullét estén, amennyiben ön nem volna képes ezt az orvosnak elmondani, ők ezt meg tudják tenni. Célszerű az igazolványai mellé betenni egy papírlapot, melyre felírja az alvadásgátló gyógyszer nevét, és hogy hány tablettát szed belőle, mert baleset esetén a mentősök ezt megtalálják, így vérzés elállításához meg tudják adni az alvadásgátló ellenszerét” – tájékoztat a főorvosnő.


forrás: Trombózisközpont

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!