Miért komoly rizikófaktor az elhízás koronavírus esetén?

Forrás: Budai Egészségközpont
Tombol a koronavírus-járvány harmadik hulláma, amelyben az idősek és a krónikus betegek mellett leginkább az elhízott, túlsúlyos emberek vannak veszélyben. Náluk sokkal nagyobb az esély arra, hogy a fertőzés következtében súlyos tüneteik alakuljanak ki, mint a normál testsúlyú betegeknél. Életmódot váltani azonban soha nem késő.

Egyre több kutatás bizonyítja, hogy a túlsúly komoly rizikófaktor a koronavírus esetében. A Pécsi Egyetem Virológiai Kutatócsoportja egy 399 ezer ember adatait vizsgáló tanulmányra hivatkozva arra hívta fel a figyelmet, hogy az elhízás 113 százalékkal növeli a koronavírussal fertőzött betegek kórházba kerülésének esélyét. Az elhízással küzdő betegeknek 74 százalékkal nagyobb esélye van arra, hogy intenzív ellátásra szorulnak, és 48 százalékkal nagyobb az esélyük arra, hogy meghalnak.

Miért rizikófaktor az elhízás?

Hogy ez miért van így, annak összetett okai vannak. Egyfelől a túlsúly, és különösen az elhízás sok esetben együtt jár egy sor másik krónikus betegséggel. Ilyenek például a diabétesz, a különböző keringési problémák vagy az anyagcsere-betegségek. Ezek az állapotok egymást erősítik, egyre rosszabb egészségi állapotba hozva a beteget.

A másik ok, hogy a koronavírus-fertőzés átvészelésében fontos szerepe van a légzési kapacitásnak. Csakhogy az elhízás és a túlsúly következtében éppen a légzési kapacitás csökken. Egyszerűen azért, mert a jelentős túlsúly miatt a mellüregben lévő hely a feljebb tolódó rekeszizom miatt kisebb légzési kapacitást eredményez.

Emellett az elhízás rontja a szervezet keringési hatékonyságát, és növeli a trombózis esélyét. Mivel a Covid19 ugyanezt teszi, a két káros hatás erősíti egymást. Ráadásul a túlsúly és az elhízás általában gyengíti az immunrendszert, pedig az ellenállóképességre koronavírus-fertőzés esetén különösen nagy szükség lenne.

Megelőzés életmódváltással

Sajnos Magyarországon kiemelkedően sok az elhízott és a túlsúlyos ember: az elhízottak aránya Európában a felnőtt lakosság körében Magyarországon a legmagasabb. Az OECD adatai szerint a felnőtt magyar lakosság 30 százaléka elhízott, a túlsúlyosak aránya pedig – az elhízottakkal együtt – ennek duplája. Ráadásul az életkor előrehaladtával a helyzet egyre csak romlik: a 18-34 éves magyarok egyharmada túlsúlyos vagy elhízott, a 65 évesnél idősebbek között pedig már 10 emberből nyolcnak van ilyen súlyproblémája.

Jó hír azonban, hogy a túlsúly leküzdése életmódváltással bármely életkorban elkezdhető és sikeresen véghezvihető. Bár kulcs a táplálkozás, a folyadékbevitel és a mozgás, lényegében a túlsúllyal küzdők egész életét, teljes napirendjét, akár évtizedek óta berögzült szokásait kell újragondolni és átalakítani.

A legfontosabb természetesen az étkezés megreformálása, ami semmiképpen nem jelent éhezést. A legjobb egy szakember, dietetikus vagy obezitológus (elhízással foglalkozó szakorvos) segítségét kérni az új étrend összeállításában. Általánosságban azonban elmondható, hogy szénhidrátban, zsírban szegényebb, rostokban viszont gazdagabb étkezésre van szükség, sok zöldség, sovány hús és hal fogyasztásával, mellőzve a hagyományos magyar konyhában népszerű nehéz, zsíros, cukros fogásokat. De ugyanilyen fontos a rendszeres folyadékbevitel, ami elsősorban vízivást jelent. Emellett be kell vezetni a mozgást a mindennapok rutinjába, még akkor is, ha eleinte csupán félóra sétát engedélyez az orvos vagy ennyit bír el az életmódváltó szervezete. Az alkohol, a dohányzás és a túlzott koffeinfogyasztás elhagyása szintén része kell hogy legyen az új életvitelnek.

Ezzel az életmóddal rövid időn belül érzékelhetőek lesznek az eredmények. Nemcsak a súlyvesztés, hanem egyéb előnyök is: könnyebb légzés, könnyebb mozgás, mélyebb, pihentetőbb alvás, visszatérő libidó, jobb közérzet, hatékonyabb szellemi teljesítmény kísérheti a fogyást. A különböző betegséggel, így a koronavírussal való hatékonyabb megküzdésről már nem is beszélve.

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!