A mezítlábas edzés dicsérete

2013. 06. 21.
Szerző: Szimpatika
A mezítlábas futás térhódításával egyre növekszik a cipő nélkül sportolók száma. A fitneszszakértőktől kezdve az aerobikedzőkön át a modern táncosokig sokan vélik úgy, isteni dolog a pucér talpuk alatt érezni a talajt.

A connecticuti fitneszedző, Ellen Barrett órái pilatesgyakorlatok, jóga és tánc keverékéből állnak, mindezt pedig mezítláb végzik. „Mindig is cipő nélkül tanítottam. A cipő hamis érzetet közvetít a talajról, amivel így nem is érintkezünk” – magyarázza. „Ahogy a láb mozog, úgy mozog a test is. Akinek a lába erős és kiegyensúlyozott, annak a teste többi része is olyan.”

Barrett erősen hisz abban, hogy igazán csak mezítelen talppal érezheti jól magát az ember. Felidézte azt a pillanatot, amikor édesapja végre levette a munkásbakancsát: „Éretlennek tűnt a lábfeje, nem úgy, mint a teste többi része.” A visszatérés azonban csak fokozatosan valósítható meg. Először célszerű mezítláb körbesétálni a lakást, vagy 10 percen át végezni a klasszikus lábfejfeszítő gyakorlatokat.

Stacey Lei Krauss Coloradoban tart órákat már 12 éve, szintén csupasz lábbal. Ezrek tanultak tőle. „Mezítláb jobb, mint egy merev kötésben, márpedig a cipő pontosan így viselkedik. Az izmok elsorvadnak, az ízületek pedig elmerevednek. Ha levesszük a cipőt, az kicsit jobban megdolgoztatja a lábat. Meg kell tanulni azt is, miként érjünk földet” – véli Krauss.

A 84 esztendős Ann Smith szintén mezítláb edz, ahogy mindig is tette. „Nem tudtam, hogy ez most divat” – ismerte el. „Modern táncosnak tanultam, ahhoz pedig nem viselnek cipőt.” Szerinte mezítláb sokkal biztonságosabb, könnyebb és logikusabb a mozgás. „Több benne az erő és a kifejezés. Az idős tanítványaimnak mindig mondom: ha találkoznak valakivel, akkor is leveszik a kesztyűjüket, hogy kezet rázhassanak vele. A gyakorlataim alapját a klasszikus balett és a modern tánc elemei adják: a test lassú és folyamatos nyújtása.”

Az edző javasolja a fapadló használatát. A kő és a beton túlságosan kemények. „Aki úgy akar kinézni, mint egy atléta, az edzzen gépeken. Akinek a táncosok alkata tetszik, táncoljon maga is. Nekem egyik ízületem sem protézis még, nem kell szednem semmilyen gyógyszert. Figyelni kell a szervezetünkre, és jelezni fogja, mire van szüksége.”


Forrás: Medipress

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!