Hogyan szedjük és tároljuk nyáron a gyógyszereket?

2013. 05. 21.
Szerző: Szimpatika
Sokan el sem olvassuk a gyógyszerekhez mellékelt apró betűs, többoldalas tájékoztatót. Pedig nem árt, ha tudunk róla, hogy bizonyos készítmények fényérzékenységet okozhatnak, és a nem megfelelően tárolt gyógyszerek a nyári hőségben hatástalanná válhatnak.

Antibiotikum és leégés

„A hirtelen jött nyár a gyógyszerszedési szokások szempontjából is felkészületlenül érte a betegeket, az utóbbi hetekben ugyanis megnövekedett az ezzel kapcsolatos panaszok száma” – számolt be tapasztalatairól prof. Balázs Csaba endokrinológus, a Budai Endokrinközpont munkatársa. „A pajzsmirigy-elváltozások kezelése a legtöbb esetben hosszú időt vesz igénybe, így ebből adódóan a betegek eközben fellépő, egyéb betegségeinek kezelése párhuzamosan zajlik a pajzsmirigygyógyszerek szedésével. A nem várt mellékhatásokat pedig, gyakran tévesen, a hosszabb ideje szedett készítményeknek tulajdonítják. Így történt ez a legutóbbi esetben is, amikor egy ifjú hölgy, aki 6 hónapja, a pajzsmirigy autoimmun betegsége miatt áll gyógykezelés alatt, szörnyen megijedve érkezett haza rövid tavaszi kirándulásáról. Az influenzából visszamaradt köhögése miatt a korábban elkezdett antibiotikus kezelést orvosi javaslatra folytatta. Már éjszaka rettenetes bőrégése volt, és addig soha nem tapasztat módon leégett a bőre. Hangsúlyozta, hogy csak rövid ideig volt a napon, ráadásul magas faktorszámú naptejet használt, ezért nem értette a történteket. Természetesen a bőrgyógyászatra irányították, ahol napfényérzékenységet állapítottak meg és felhívták a figyelmét, hogy ezt bizonyára az általa szedett pajzsmirigygyógyszer okozza. Számos allergiatesztet elvégeztek nála, de okot nem tudtak kimutatni. Ekkor, végső elkeseredésében keresett meg engem. A nyomozásom nem vérvétellel kezdődött, hanem a történet pontos leírásával, majd vizsgálattal. A végeredmény a következő volt: a súlyos bőrégést nem a pajzsmirigybetegsége, hanem az antibiotikus kezelés okozta, melynek elhagyása után a bőrtünetei is szépen javultak. Fontos tudni, hogy a kezelésben alkalmazott  pajzsmirigyhormon és a Metothyrin nem okoz ilyen betegséget! A pajzsmirigybetegség sok dolgot okozhat és társulhat más kórképekkel, de fényérzékenységet nem vált ki.”

Több gyógyszer is gondot okozhat

Az alábbiakban csak néhány gyógyszertípust sorolunk fel, amely a nyári poggyászba kerülhet és az antibiotikumokhoz hasonlóan bajt okozhat:

– Fájdalomcsillapítók

– A diabetes mellitus (cukorbetegség) kezelésére szolgáló gyógyszer

– Édesítőszerek: cukorhelyettesítő anyagok, illetve szintetikus édesítőszerek, melyek többek között diabetikus élelmiszerekben fordulnak elő (pl. szacharin, ciklamát)

– Allergia elleni szerek, ún. antihisztaminok

– Epilepsziás görcsrohamok kezelésére vagy elkerülésére szolgáló gyógyszerek

– Gombaellenes gyógyszerek egész sora

– Szteroidhormont nem tartalmazó, gyulladáscsökkentő hatású szerek

– Vízhajtók

– Szív- és keringési betegségek esetén alkalmazandó szerek

– Pszichés zavarok és idegrendszeri betegségek kezelésére szolgáló készítmények

– Bőrhámlasztó hatású anyagok, melyeket aknés bőr kezelésére használnak

– Egyes illóolajok szintén növelik a bőr fényérzékenységét: ha a bőr kapcsolatba kerül velük, majd UV-sugárzás éri, akkor gyulladáskeltő anyagok fejlődnek ki, melyek bőrgyulladáshoz vezetnek, vörösödést és hólyagképződést okoznak

A hőség ártalmai

„A nyári melegben helytelenül tárolt gyógyszerek is okozhatnak nem várt meglepetéseket” – hangsúlyozza Balázs Csaba professzor. „Csökkent pajzsmirigyműködés miatt kezelem évek óta azt a beteget, aki egy Afrika déli részét érintő utazásról tért vissza azzal az elképesztő megfigyeléssel, hogy ismét olyan panaszai vannak, mint amikor elkezdődött a betegsége. Feledékennyé vált, sokat hízott (pedig sokat gyalogoltak), legyengült, lábai és szemei erősen duzzadtak, nyakában feszülést érzett. A panaszai valóban megfeleltek a csökkent pajzsmirigyműködésnek, ezért azonnal elszaladt háziorvosához, aki nyomban elvégeztette nála a TSH-vizsgálatot, amelynek eredménye megfelelt a panaszainak. A beteg kétségbeesve panaszolta, hogy azt mondták, biztosan nem szedte a gyógyszerét. Ő váltig állította, hogy szabályszerűen, a korábbiak szerint szedte reggelente a gyógyszert, és nem ivott a gyógyszerszedés után tejet. Ekkor kezdődött a nyomozásom, melynek során a hölgy elmondta, hogy nagyon sokfelé jártak, és azon a részen igen nagy volt a forróság. Mivel folyamatosan úton voltak és a legtöbbször csak éjszakára álltak meg pihenni, a bőröndök egy részét pakolták csak ki az autóból. Kiderült, hogy a gyógyszerek rendre – napközben is, a tűző napon – az autóban maradtak, és ezzel a történet meg is oldódott. Elmondtam, hogy egyes gyógyszerek, ide tartoznak a pajzsmirigygyógyszerek is, 30ºC fok felett lebomlanak és elveszítik a hatásukat. Ez történt ebben az esetben is. Az új gyógyszer felírása után a beteg panaszai csökkentek, ill. megszűntek. Mivel ez a „hőérzékenység” más, gyakrabban használt gyógyszerre is érvényes, ezért ezek közül néhányat megemlítek: van köztük koleszterinszintre, magas vérnyomásra ható szer, és béta-receptor-blokkoló készítmények is.”

A teendő tehát egyszerű: a gyógyszereket ne hagyjuk meleg helyen, és akkor hatásosak maradnak!


www.endokrinkozpont.hu

 

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!