Ginkgo biloba veszélyei: lehet, hogy rákkeltő hatású?

Szerző: Szimpatika
Forrás: https://informed.hu/
Az amerikai nemzeti toxikológiai program (National Toxicology Program – NTP) kutatói állatkísérletekben rákos elváltozást figyeltek meg a májban és a pajzsmirigyben az időskori elbutulás (demencia) alternatív terápiájában világszerte alkalmazott Ginkgo biloba kivonat alkalmazása esetén.

A megfigyelt hatás miatt a kutatók felhívják az USA vásárlói szövetségeinek figyelmét, hogy tartózkodjanak a ginkgo használatától, miközben a gyártók a kutatási eredményeket hevesen kritizálva tiltakoznak az intézkedések ellen.

A Ginkgo bilobát nemcsak a demencia kezelésére használják a természetgyógyászok világszerte, hanem perifériás érbetegségben, szédülés esetén, valamint a szellemi teljesítőképesség javítására is ajánlják. Mivel a ginkgot tartalmazó szerek forgalmazására a táplálékkiegészítőkre vonatkozó szabályok érvényesek, forgalomba hozatalukhoz nem szükséges a gyógyszerek esetében szigorúan vett, hatásokat és mellékhatásokat (toxikológiai, ill. esetleges rákkeltő hatást) megállapító vizsgálatok elvégzése.

Ezek a költséges klinikofarmakológiai vizsgálatok, melyek a gyógyszerek esetében gyakran évtizedekig tartanak, kiszűrik a mérgező, rákkeltő molekulákat, így az ezeket tartalmazó anyagokból nem készülhet gyógyszer. Az amerikai környezetvédelmi hatóság (NIEHS) ezt a hiányosságot akarta pótolni a fent említett vizsgálatokkal. Cynthia Rider és munkatársai, az észak-karolinai Triangle Park kutatói egereken és patkányokon végzett kísérleteikkel nemcsak a máj és a pajzsmirigy különféle károsodásait észlelték, hanem hasonló elváltozásokat találtak az orrban és a gyomorban is. A jóindulatú, hipertrófiának és hiperpláziának nevezett sejtszaporulatok megjelenése mellett a rágcsálóknál igen ritka, a májban és a pajzsmirigyben jelentkező elfajulások észlelése miatt Cynthia Rider arra a feltételezésre jutott, hogy ezek nagy valószínűséggel a Ginkgo bilobával lehetnek összefüggésben.

A kísérlet az általában szokásos módon és ideig folyik; a kutatók jelenleg a 105. hétnél tartanak. A vizsgált szerből azonban magasabb dózist alkalmaznak, mint amennyit terápiásan használnának: a patkányok a táplálékukkal testsúlykilogrammonként 100, 300, illetve 1000 milligrammot kaptak belőle, míg pl. Németországban a forgalomban levő készítmények szedésénél 500 milligramm körüli napi dózist javasolnak. Az eredményeket más oldalról is támadják, azonban mindenképpen további vizsgálatokra van szükség, részben annak ismeretében is, hogy a Ginkgo bilobát egyes energiaitalok is tartalmazzák.

forrás: https://informed.hu/

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!