A tüdőrák leküzdhető

Forrás: Action Heller Consulting
Minél korábbi stádiumban sikerül a tüdőrákot diagnosztizálni, annál nagyobb az esély arra, hogy személyre szabott, célzott terápiával legyőzhető a betegség, vagy hosszabb ideig fenntartható a megfelelő életminőség.

A terápiát követő időszakban különösen fontos, hogy a beteg valamennyi kontrollvizsgálatra elmenjen és kezelőorvosának minden kezelési utasítását betartsa.

A lehetséges tünetek

A tüdőrák kialakulásáért valószínűleg nagymértékben felelős a dohányzás, beleértve a passzív dohányzás okozta eseteket is, de sok megbetegedést a környezeti ártalmak okozhatnak, és szerepet játszhat a genetikai hajlam is. A környezeti hatások közül különösen veszélyesek az autók által kibocsájtott káros anyagok, a szálló por vagy a káros anyagoknak való kitettség a munkahelyen.

A tüdőrák nagyon alattomos betegség, ugyanis a korai stádiumában tünetmentes és amikor a tünetek jelentkeznek, akkor általában már késő, azaz műtéti beavatkozásra már nincs lehetőség. A nem műthető esetekben személyre szabott gyógyszeres terápiára, kemoterápiára, sugárterápiára, célzott és immunterápiára, illetve ezek kombinációjára van lehetőség, amellyel ideális esetben az élettartam növelése érhető el.

A tünetek sokfélék lehetnek attól függően, hogy hol található a daganat, és hogy a betegség melyik fázisában van a páciens. A rendszeres szűrések teszik lehetővé, hogy már egészen korai stádiumban, akár a tünetek - köhögés, véres köpet a köhögés után, légszomj, mellkasi fájdalom - jelentkezése előtt diagnosztizálják a tüdőrákot, és ezzel nagyobb esélyt kapjon a beteg egy eredményes terápiára. Ezért nagyon fontos, hogy ha állandósult köhögéssel vagy egyéb légúti problémával találjuk szembe magunkat, minél előbb forduljunk orvoshoz.

A tüdőrák sokféle lehet

A tüdőráknak több típusa van, ezek különböznek többek között az agresszivitás, a növekedés gyorsasága és az alkalmazandó terápia tekintetében. Két fő típusa a kissejtes és a nem-kissejtes tüdőrák – az előbbi körülbelül egyötödét, az utóbbi pedig a négyötödét teszi ki a diagnosztizált eseteknek.

Túlélve a tüdőrákot

Azoknál a betegeknél, akiknél a terápia sikeres, műtéti úton eltávolítják vagy egyéb terápia alkalmazásával sikeresen elpusztítják a rákos sejteket. Természetes, hogy a (volt) betegek megkönnyebbülnek, fellélegeznek, hiszen hatalmas sikert értek el, sokan úgy tartják, ilyenkor kapnak egy második esélyt az élettől, ugyanakkor nehéz szabadulni attól a gondolattól, hogy a rák visszatérhet, amire sajnos megvan az esély.

Nyomonkövetés

A kezelések befejeztével az orvos-beteg kapcsolat nem ér véget: bizonyos időközönként nagyon fontos, hogy a beteg felkeresse orvosát, hogy kontrollvizsgálaton vegyen részt. Sajnos a járványhelyzet nem kedvez az orvos-beteg kapcsolattartásnak. Egészségügyi intézményenként eltér, hogy milyen szigorú szabályozást vezettek be a koronavírus járvány alatt: maszkviselés, oltási igazolás, kötelező lázmérés, nyilatkozat kitöltése, amely számos, COVID-19-cel kapcsolatos kérdést tartalmaz. Az adott kontrollidőpont közeledtével a betegnek érdemes tartózkodnia a közösségi eseményektől, mert egy esetleges fertőzés akár hónapokkal tolhatja el a kontrollvizsgálat lehetséges időpontját.

A különféle vizsgálatok, képalkotó vagy éppen a laboratóriumi vizsgálatok felderíthetik a rák kiújulásának jeleit vagy a kezelés mellékhatásait. Vannak olyan mellékhatások, amelyek néhány napig jelentkeznek, de vannak olyanok is, amelyek akár hetekig is tarthatnak, sőt néhány mellékhatás akár évekkel a kezelések után jelentkezhet. Ezért is fontos, hogy a beteg minden tünetet, a megszokottól való eltérést említsen meg kezelőorvosának.

Az utógondozás évekig eltarthat, általában 5 év tünetmentességet követően lehet a beteg gyógyulásáról beszélni.

Egyszerű tanácsnak hangzik, de fontos: minden leletet, zárójelentést, vizsgálati eredményt érdemes egy helyen összegyűjtve tárolni, hogy szükség esetén teljes egészében megismerhető legyen a kórtörténet.

Mit tehet a beteg saját maga?

Az szinte evidencia, hogy aki eddig dohányzott, annak azonnal le kell erről szoknia. De az orvos a konzultáció során javaslatot tehet olyan életmódbeli változtatásokra, amelyekkel a beteg javíthatja egészségi állapotát, beleértve azt is, hogy csökkentheti a rák kiújulásának esélyét. Ilyen tanács lehet például az egészséges testsúly beállítása, a rendszeres testmozgás, az ülve vagy fekve töltött idő korlátozása, a diétára vonatkozó javaslatok összeállítása – sok nyers zöldség és gyümölcs, a vörös húsok kerülése, teljes kiőrlésű gabonafélék fogyasztása –, a magas feldolgozottságú élelmiszerek és a cukros üdítők elhagyása. És természetesen az alkohol fogyasztásának tilalma vagy nagyon korlátozott fogyasztása.

A fenti tanácsok nem csak a rák kiújulásának esélyét csökkenthetik, hanem egyéb egészségügyi problémák jelentkezését is megelőzhetik.

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!